Kenniscentrum voor fietsbeleid

Elektrische fiets goed voor 2 procent van alle ritten

09-11-2017

De elektrische fiets is goed voor iets meer dan 2 procent van alle ritten in ons land. De gewone fiets wordt voor 24 procent van alle ritten gebruikt.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland van het CBS.

Zo bezien heeft de fiets een fors aandeel in ons verplaatsingsgedrag. En de elektrische fiets levert hier nog maar een geringe bijdrage aan.

Het CBS baseert zich op de ritten die Nederlanders maken. Het Mobiliteitsbeeld 2017 dat het KiM onlangs publiceerde biedt cijfers op basis van het aantal afgelegd kilometers per vervoermiddel en dat roept een wat ander beeld op.

KiM meldt dat ongeveer 60 procent van het totaal aantal reizigerskilometers per auto gaat. Het fietsgebruik ligt qua afgelegde kilometers op 8 procent. Aan de andere kant blijkt uit die cijfers dat personen van 12 jaar en ouder in totaal 16 procent van alle fietskilometers afleggen op een e-fiets.

De elektrische fiets is wel duidelijk populairder voor de langere afstanden, zo blijkt verder uit de CBS-cijfers. De niet-elektrische fiets wordt voor ritten tot 5 kilometer ruim 14 keer zo vaak gebruikt als de elektrische fiets, vanaf 15 kilometer verschilt dat nog maar een factor 4.

Nieuws
2017
De helft van de met een e-fiets verreden kilometers wordt afgelegd door 65-plussers. Maar ook het gebruik door mensen onder de 65 jaar neemt toe.
Roland Haffmans (-)
10-11-2017 @ 18:01

Zo'n 30% van de verkochte fietsen zijn e-fietsen, terwijl 2% van de ritten blijkbaar met een e-fiets worden afgelegd, een heel opmerkelijk verschil. Wat kan dat verklaren?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: