Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsen naar 2040

28-06-2017

De fiets speelt, ook in 2040, een onmisbare rol in thema’s op het gebied van ruimte, mobiliteit, klimaat, gezondheid, geluk en sociale cohesie. Dat is de conclusie die te trekken valt uit het boek “Fietsen naar 2040”. Het boek is een verkenning van de Fietsersbond en tien koplopers op fietsgebied, aan de hand van maatschappelijke trends en ontwikkelingen.

De Fietsersbond nodigde tien koplopers uit om samen de toekomst van de fiets te verkennen. In het boek analyseren fietsprofessor Marco te Brömmelstroet en stedenbouwkundige Rients Dijkstra maatschappelijke trends in relatie tot fiets. En gaan Elly van Kooten, directeur Publieke Gezondheid in Rotterdam, en geluksprofessor Patrick van Hees in op het thema ‘Fiets voor de mens’.

Alexandra van Huffelen, directeur GVB, en Ronald Haverman, mede-ontwikkelaar van de OV-fiets, verkennen de rol van fiets en ov in 2040. Taco Carlier van VanMoof-fiets deelt zijn visie op de fiets als voertuig, evenals Paul van de Coevering vanuit zijn lectoraat aan de NHTV en onderzoeker aan de TU Delft. Ten slotte geven Carlo van de Weijer, director smart mobility aan de TU/e, en Raymond Gense, strateeg bij auto-importeur en fietsproducent Pon, hun visie op de rol van fiets en auto in 2040.

“Op basis van deze verkenning ijken wij onze eigen visie en standpunten”, verklaart Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Niemand kan in een glazen bol kijken, maar we kunnen wel een poging doen om de trends te analyseren en van daaruit af te leiden hoe de fiets er in 2040 voor zou kunnen staan.”

De fiets kan meer, schrijft de Fietsersbond in de epiloog. Daarnaast neemt de rol van voetgangers aan belang toe in de maatschappelijke vraagstukken. De Fietsersbond ziet steeds meer overlap tussen fietser en voetganger. Daarom kiest de Fietsersbond voor een koers die zich richt op alle vormen van actieve mobiliteit.

“We zien dat er grote veranderingen op stapel staan”, concludeert Kluit ten slotte. Er zijn kansen en risico’s, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat duurzame mobiliteit een hoog ambitieniveau heeft en dat die ambities ook worden waargemaakt. Daarvoor formuleren we een integrale visie en hebben we (samen) zo af en toe een kleine portie durf en lef nodig.”

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: