Kenniscentrum voor fietsbeleid

Game moet jongeren bewust maken van gevaren smartphonegebruik op de fiets

13-12-2017

Veilig Verkeer Nederland heeft een game gelanceerd die jongeren bewuster zou moeten maken van het gevaar van smartphonegebruik tijdens het fietsen. 

In de game WheeliePop - ontwikkeld in opdracht van IPO - fiets je langs weilanden, over wegen door de stad en zelfs over een lopende band in een fabriek. Daarbij ontwijk je alle obstakels die je onderweg tegenkomt en krijg je appjes of telefoontjes. De uitdaging is om dit te negeren.

Het IPO en VVN hebben de game getest op jongeren tussen 12 en 16 jaar. Daaruit zou blijken dat deze jongeren anders handelen tijdens het fietsen. WheeliePop zou er voor zorgen dat spelers minder vaak vinden dat even snel een bericht beantwoorden op de fiets best kan.

Onderzoekbureau Ruigrok meldt echter dat de analyse van de onderzoekresultaten nog in volle gang is en spreekt vooralsnog van een ‘bescheiden effect’. En verder laat men weten dat slechts een tiende van de jongeren die door hun ouders waren aangemeld voor deelname aan het onderzoek daadwerkelijk het hele onderzoekstraject hebben volbracht.

De game is gratis beschikbaar via Google Play en via de Appstore en volgens VVN ook geschikt voor een verkeersles in groep 7 of 8 van de basisschool. Daar is ook een handleiding voor beschikbaar.

Nieuws
2017
Kinderen tussen 12-17 jaar zouden extra aandacht moeten krijgen als het gaat om de risico’s van bellen op de fiets.
Nieuws
2017
Het gebruik van een smartphone op de fiets leidt niet tot meer ernstige fietsongevallen. De elektrische fiets is niet gevaarlijker. En wielrennen ook niet.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: