Kenniscentrum voor fietsbeleid

Minder ruimte voor de fiets in Utrechtse binnenstad

07-07-2017

Het gebied voor de voetganger in de Utrechtse binnenstad wordt groter. Dat betekent tijdens de winkeluren minder ruimte voor de fietser. Daar staat tegenover dat die pas om 10:00 uur beginnen, dat was 06:00 uur.

plaatje

De aangepaste tijden en een grotere omvang van het gebied doen recht aan het gebruik van de historische binnenstad vandaag de dag, aldus B&W. Bovendien moet een grotere spreiding van bezoekers leiden tot een verbetering van het economische klimaat van de binnenstad.

Het voetgangersgebied wordt op een aantal plaatsen uitgebreid. Aan de oostzijde van de Oudegracht tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat én de aangrenzende straten en aan de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug.

Tijdens de drukste winkeltijden is fietsen niet toegestaan in het voetgangersgebied. Fietsers met een beperking kunnen een ontheffing krijgen.

Tot nu toe waren de tijden waarop je in het voetgangersgebied mocht fietsen en bevoorraden onduidelijk en per dag verschillend. Dit gaat veranderen: iedere dag gelden vanaf januari 2018 dezelfde tijden. Er komt ook meer ruimte voor de fietser: je mag straks van 18.00 tot 10.00 uur fietsen in het voetgangersgebied. Dit was tot nu toe van 18.00 – 06.00 uur.

De binnenstad blijft voor fietsers van alle kanten bereikbaar, zo stelt de gemeente. ‘Om als fietser snel op je bestemming te komen is er altijd een alternatief rondom het voetgangersgebied. Als je naar het winkelgebied wilt, parkeer je je fiets zoveel mogelijk aan de rand.’ Er wordt nog wel gezocht naar meer fietsparkeermogelijkheden aan de randen van het voetgangersgebied, zowel inpandig als op straat.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: