Kenniscentrum voor fietsbeleid

Tellen met draadloze infraroodsensoren

13-12-2017

De provincie Noord-Holland en een groot aantal gemeenten gaan vanaf 2018 op grote schaal het aantal gebruikers van fiets-, wandel- en vaarroutes en Toeristische Overstappunten tellen.

De metingen gaan plaatsvinden met draadloze digitale infraroodsensoren. De sensoren registreren beweging met behulp van warmte en meten zo de aanwezigheid en verblijfsduur van een persoon in het meetveld van de sensor. De verkregen data worden via een radiosignaal verzonden naar een centrale server. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het LoRa-netwerk. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een telecommunicatienetwerk waarbij data over lange afstand van en naar draadloze sensoren kunnen worden verstuurd.

De sensoren worden bevestigd aan straatmeubilair, zoals TOP-zuilen, startpanelen van een wandel- of fietsnetwerk, hekwerken bij wandeloverstappen en lantaarnpalen. Ook aan constructies zoals bruggen en remmingswerken kunnen de bewegingssensoren worden bevestigd.

De uitvoering is in handen van Recreatie Noord-Holland, die een aantal recreatiegebieden in de provincie beheert, en de HR Groep Leisure.

Ruud van der Mast (Gemeente Almere)
03-01-2018 @ 16:49

Ook een prima middel om de fietsroutes in kaart te brengen van scholieren en daarop mogelijk veiligheidsbevorderende maatregelen te treffen.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: