Kenniscentrum voor fietsbeleid

Thermische camera bekort wachttijd fietsers met tientallen procenten

13-03-2017

De thermicam die de gemeente Rotterdam installeerde op de Coolsingel zorgt ervoor dat fietsers aanzienlijk minder lang hoeven te wachten.

plaatje

De oversteek op de Coolsingel van Blaak naar Westblaak was blijkens een inventarisatie voor veel fietsers een pijnpunt. De wachttijd in de spits kon oplopen tot twee minuten. De gemeente besloot daarom een thermische sensor aan te brengen, die registreert als er veel fietsers staan te wachten. Die krijgen dan meer groen (2x in één cyclus ). En dat blijkt te werken.

De gemiddelde verliestijd in de richting Blaak-Westblaak tussen 8 en 9 uur is teruggelopen van 98 naar 67 seconden. En de avondspits van 100 naar 63 seconden. De gemiddelde winst op werkdagen over de hele week komt uit op 26 procent. De andere kant op wordt 14 procent winst genoteerd. Op de overige oversteken loopt de verliestijd een klein beetje op, van 22 naar 25 procent.

De verliestijden voor de tram liggen onder de minuut en de wachtrijen en verliestijden van de auto’s blijven acceptabel. De fietsers tonen zich tevreden en van automobilisten zijn geen klachten binnengekomen.

De warmtecamera biedt verder nog een aantal extra mogelijkheden. Zo is het ook mogelijk met de beelden fietsers en voetgangers te tellen.
 

Nieuws
2015
Het gemiddelde Rotterdamse fietsgebruik op afstanden kleiner dan vijf kilometer ligt met 23 procent lager dan in de drie andere grote steden in Nederland. Het nieuwe Fietsplan van de gemeente noemt 30 actiepunten om die achterstand in te lopen.
Roland Haffmans (-)
13-03-2017 @ 12:28

Gemiddelde wachttijd 100 seconden, heel begrijpelijk dat in Roterdam weinig gefietst wordt Op een gebruikelijke fietsroute met een reeks verkeerlichten loopt de wachttijd flink op..

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: