Kenniscentrum voor fietsbeleid

Universiteit Twente onderzoekt solar powered e-bikes

05-04-2017

Tijdens de rit je fiets opladen. Dit kan met solar bikes waarbij zonnecellen in de wielen zijn geïntegreerd.

De Universiteit Twente start een onderzoek naar de efficiency en gebruikstevredenheid van solar powered e-bikes. Het onderzoeksproject is onderdeel van het Living Smart Campus programma, waarbij de campus wordt ingezet voor wetenschappelijke experimenten. UT medewerkers worden daarbij uitgenodigd deel te nemen in het ‘Solar powered e-bike’ project.

Volgens professor Kart Geurs is er nog weinig bekend over het gebruik van verschillende types van e-bikes, de effecten op de gezondheid en op gemotoriseerd vervoer en het fietsgebruik. Ook over de technische prestaties en de effecten van het opladen van e-bikes via zonne-energie op mobiliteitspatronen en het ‘oplaad’ gedrag van mensen is nog weinig bekend. De universiteit gaat dit nu onderrzoeken.

Het is bedoeling dat tachtig UT medewerkers één van de vijf solar bikes gedurende een week gaan gebruiken om naar het werk te fietsen. Ook wordt gekeken hoe het opladen van de fietsen met een solar-oplaadsysteem thuis en een solar-oplaadsysteem op de campus voldoet. Een e-bike opladen met zonne-energie zou tot een twintigvoudige lagere CO2-uitstoot leiden dan het opladen met ‘grijze’ elektriciteit.

Roland Haffmans (-)
05-04-2017 @ 13:15

"Volgens professor Kart Geurs is weinig bekend over het gebruik van verschillende e-bikes, de effecten op de gezondheid en op gemotoriseerd vervoer en het fietsgebruik"

-  Uit de rest van het bericht maak ik niet op dat dit onderwerp van onderzoek is, verwarrend!

Peter H. Smit (Rover)
01-05-2017 @ 12:59

Wie is er nou milieubewust genoeg om te fietsen maar gaat een elektrische fiets vervolgens opladen met GRIJZE stroom?  Maak andere vergelijkingen, bijv.

- vergeet men minder vaak op te laden / staat men minder vaak leeg  als oplaad-zonnecellen zijn ingebouwd?

- is er minder bezwaar tegen donker stallen als slechts de batterij hoeft te worden geladen en niet de hele fiets?

- Wat kost minder: 1 zonnepanelen op het dak en ledingen naar stopcontacten in de fietsenstalling beneden, of 2 licht opvangen op het dak, bundelen in glasvezelkabels, leiden naar de fietsenstalling beneden en daar laten uitschijnen in 'spotjes' om te richten op zonnecellen van de fiets.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: