Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ziektekostenverzekeraars hebben nog weinig op met de fiets

06-12-2017

Fietsen is gezond, maar van de integratie van mobiliteitsbeleid en de gezondheidszorg komt nog weinig terecht.

plaatje

In de gezondheidzorg vormen bijvoorbeeld de ziektenkostenverzekeraars een belangrijke partij. ‘Tegen de achtergrond dat Nederland vergrijst en de kosten voor met name zorgverzekeraars en gemeenten oplopen, is het een maatschappelijke opgave om aan preventie te doen binnen de gezondheidszorg.’ Dat schreef bureau Berenschot in een rapport waarin alternatieve financieringsbronnen voor fietsbeleid werden gezocht.

Een kleine rondvraag onder de ziekenkostenverzekeraars leert echter dat die gedachte nog niet overal heeft postgevat. Achmea – waaronder een paar zorgkostenverzekeraars vallen - verwijst ons door naar de grootste, het Zilveren Kruis. ‘Uiteraard stimuleren wij mensen op verschillende manier tot bewegen, gezond eten en voldoende slaap. Zilveren Kruis is niet betrokken bij specifieke fietsprojecten, zo laat een woordvoerder weten.

Verzekeraar Interpolis (onder andere autoverzekeringen en zorgverzekeringen) steekt geld in verkeersveiligheid, onder het motto dat minder verkeersongevallen ook minder schade betekent. Samen met VNN richt men zich vooral op de automobilist. Wel doet men een experiment onder 600 basisschoolleerlingen met een virtual reality app waarmee jonge kinderen worden voorbereid op deelname aan het verkeer.

Zorgverzekeraar Menzis lijkt de enige verzekeraar die de fiets enigszins serieus neemt. Ze lanceerden onlangs een SamenGezond platform rond een app met een speciale optie om bewegen te stimuleren. Daartoe heeft de app koppelingen met Strava en Runkeeper. Activiteiten worden in SamenGezond gebruikt om een fitscore te berekenen én om punten te verzamelen. Die kunnen ingeruild worden in een webshop waar weer veel artikelen te vinden zijn die met fietsen te maken hebben zoals een fietscomputer of lampenset.

In het nieuwe nummer van Fietsverkeer veel meer over Fietsen en gezondheid.

Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer nr. 41
2017
Fietsen is gezond, daar twijfelt niemand meer aan. Alleen van de integratie van mobiliteitsbeleid en de gezondheidszorg komt in de praktijk nog weinig terecht.  

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: