Kenniscentrum voor fietsbeleid

App biedt fietsers sneller groen

05-03-2018

Na een tijdje proefdraaien beschikt nu ook Enschede over een app die fietsers extra prioriteit geeft bij verkeerslichten.

Het gaat om de door Vialis ontwikkelde ‘Schwung-toepassing’ die nu is ingebouwd in de Enschedese SMART-app. SMART staat hierbij voor Self-Motivated And Rewarded Travelling. De app wil mensen slimmer en bewuster van, naar en in Twente laten reizen doordat je op die manier punten kunt verdienen.

De SMART groen applicatie functioneert min of meer als een detector. De app zorgt ervoor dat de route die de fietser rijdt permanent wordt bijgehouden. Komt hij binnen een zekere afstand van het verkeerslicht, dan wordt zijn positie en snelheid doorgegeven aan de verkeersregelinstallatie. Die kan het verkeerslicht vervolgens versneld omschakelen naar groen.

De toepassing is getest op het Kennispark Twente, de hightech innovatiecampus van Enschede. Begin november 2017 zijn de verkeerslichten op de kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat als eerste voorzien van dit systeem. Nu de testfase is afgerond, is SMART Groen beschikbaar voor iedereen die de app SMART in Twente installeert. Binnenkort worden alle verkeerslichten langs de Hengelosestraat en de Gronausestraat voorzien van SMART Groen.

Afgelopen september lanceerden de gemeente Tilburg en Dynniq ook een app waarmee fietsers sneller en langer groen licht krijgen: CrossCycle. De CrossCycle-app is in de vorm van een pilot ingezet op de snelfietsroute in Tilburg. Na de lancering wordt de app mogelijk geïntegreerd met de B-riders-app van de provincie Noord-Brabant.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: