Kenniscentrum voor fietsbeleid

App weet wanneer verkeerslicht op groen gaat en geeft snelheidsadvies

05-01-2018

Apps voor de smartphone die verkeerslichten aansturen kennen we inmiddels. De nieuwste variant gaat nog een stap verder en helpt alle verkeersdeelnemers - ook de fietser -  met een snelheidsadvies op maat.

plaatje

De app draait op dit moment op proef op een deel van de ringweg rond het centrum van Kopenhagen, maar is ontwikkeld door het Nederlandse hi-tech bedrijf Technolution.

GreenCatch – zoals de app heet - weet wanneer het volgende verkeerslicht op groen gaat en geeft de weggebruiker een snelheidsadvies. Wanneer de weggebruiker zich aan de geadviseerde snelheid houdt, staat het verkeerslicht bij aankomst op groen. GreenCatch kan op deze manier een groene golf voor elke verkeersdeelnemer realiseren, uiteraard afhankelijk van de verkeersdrukte .

GreenCatch kent de status van alle verkeerslichten, ook van fietsverkeerslichten en speciale OV-verkeerslichten. De gebruiker geeft aan welk transportmiddel hij gebruikt en de app past de snelheidsadviezen daarop aan.

De GreenCatc-app is in Kopenhagen beschikbaar in twee versies. Het verschil zit in de manier waarop de tijd-tot-groen en de tijd-tot-rood van de verkeerslichten worden ontvangen. Bij de ene  versie wordt via Bluetooth contact gemaakt met een speciale ontvanger in de auto, die op zijn beurt weer contact maakt met zenders langs de kant van de weg. Deze versie wordt in eerste instantie getest met vrachtauto’s. De tweede versie van de app ontvangt de verkeerslichtgegevens vanaf een centrale server, aan de hand van de gps-positie van de gebruiker. Deze server verzamelt de data van wegkantsystemen en geeft ze via de cloud en 4G door aan de GreenCatch-app. De 4G-versie van GreenCatch is geschikt voor alle rijdende weggebruikers, van fietsers tot vrachtwagenchauffeurs.

Vanwege de veiligheid zal de app nooit adviseren om sneller te rijden dan de maximumsnelheid. Hetzelfde geldt voor snelheden die te laag zijn voor de verkeerssituatie. Wanneer de verkeersdeelnemer in de buurt komt van het volgende verkeerslicht, geeft GreenCatch geen advies, om te voorkomen dat mensen te veel op de app gaan letten en geen aandacht meer hebben voor het verkeerslicht zelf.

Nieuws
2015
Rond de start van de Tour de France werd de Light Companion voor het eerst gepresenteerd. Een geavanceerde groene golf voor fietsers. Het systeem kreeg een eerste echte praktijktest.
Nieuws
2016
Met een smartphone op zak kun je als het aan Siemens ligt in de toekomst je eigen groene golf realiseren.
Jan van der Horst (Fietsersbond)
05-01-2018 @ 12:22

Je moet je adviessnelheid dus in de gaten houden, dus dit gaat alleen werken als we mogen appen op/in ons voertuig. Dat mag straks niet van de wet.   

Etienne Bral (Fietsersbond)
05-01-2018 @ 13:33

@Jan Misschien alleen met spraakfunctie? Stem zegt dan: "U heeft een adviessnelheid van 25 km/u". Of is dit niet appen, maar hetzefde als navigatie (geplaatst op stuur), dat mag nog wel.

"helpt alle verkeersdeelnemers met een snelheidsadvies" Geeft die app ook aan voor automobilistenen vrachtwagenchauffeurs dat ze het groene verkeerslicht niet meer halen met de wettelijke maximumsnelheid en dat ze moeten vertragen (ook om geen brandstof te verspillen) , want anders gaan een heleboel automobilisten/vrachtwagenchauffeurs gas geven om het groen nog te halen (hinderende voorgangers opjagen of snel nog over het zebrapad terwijl er mensen willen oversteken) met zeer gevaarlijke situaties. Fietsers hebben veel minder ruimte om te versnellen. Laat die app even alleen voor fietsers gelden, want ik zie grote problemen opdoemen (doomsday).

Etienne Bral actief lid van Fietsersbondafdeling Delft e.o.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: