Kenniscentrum voor fietsbeleid

Bedrijfsfiets met ‘overkapping’ goed voor 800 euro subsidie. Of niet?

06-07-2018

In ieder geval heeft Design Compass gezocht voor de nodige verwarring bij de RVO. Volgens de ontwikkelaar van deze fietsparaplu zou je dankzij de ‘overkapping’ in aanmerking komen voor pakweg 800 euro subsidie op een elektrische bedrijfsfiets. De RVO zit er mee in zijn maag.

plaatje

Het ontwerpbureau beroept zich op een subsidieregelingen waarmee de overheid investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen wil stimuleren. Ondernemers kunnen financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door gebruik te maken van de Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Eén van de mogelijkheden om voor subsidie in aanmerking te komen is de ‘Fiets met overkapping en trapondersteuning’. Het gaat dan formeel om een elektrische fiets die is voorzien van een ‘carrosserie of overkapping van niet-flexibel materiaal’ die ten minste de berijder overdekt. En de fiets met Veloplu voldoet daar zo op oog aan.

Op de een fiets van €2361 (ex btw) moet dat – alleen voor bedrijven - een subsidievoordeel opleveren €831 waarbij de kosten van de plu (€139) zijn meegerekend.

Op de vraag welke garantie men heeft om dat subsidievoordeel ook daadwerkelijk binnen te halen, meldt de website dat Veloplu de aanvraagprocedure regelt. RVO geeft dan vervolgens middels een beschikking toestemming om van de investeringsaftrek gebruik te mogen maken. Om daar aan toe te voegen: Het RVO controleert steekproefgewijs of aanvragen gerechtvaardigd zijn. Zorg er dus voor dat u de VELOPLU goed bewaart.

Maar de RVO meldt gevraagd naar de uitwerking van de regeling: ‘Er wordt momenteel door RVO kritisch gekeken of de Veloplu hieronder valt. RVO kan niet garanderen dat wanneer men een Veloplu aanschaft deze kan rekenen op voordeel via de MIA\Vamil.’

Eenzelfde vraag van de Fietsersbond ruim een maand geleden leidde tot een soortgelijk antwoord. ‘Als je voor aanschaf zekerheid wilt hebben of je Veloplu-aanvraag gehonoreerd zal worden, kun je een mailtje sturen naar de RVO. De Rijksdienst zal dan snel antwoord geven op de vraag of de Veloplu onder regeling F3119 valt.’

Kennelijk zit de RVO er toch behoorlijk mee in zijn maag.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: