Kenniscentrum voor fietsbeleid

De elektrische step komt eraan

31-07-2018

Het ziet er naar uit dat na de deelfiets nu de deelstep aan een opmars begint. In Parijs starten de eerste al. En ook in Amsterdam zijn de eerste exemplaren gesignaleerd.

plaatje

Wat we in ons land toch vooral beschouwen als speelgoed, wordt in de VS vooral gezien als nuttig vervoermiddel voor de last mile: de - elektrische - step.

De formule die daarbij wordt gehanteerd is dezelfde als bij (veel) deelfietsen. De exploitant zet een groot aantal elektrische steppen uit, die de gebruiker kan oppikken en achterlaten waar hij wil. Het gebruik kent in de VS een strattarief van 1 dollar en vervolgens kost de step 15 cent per minuut. Het opladen gebeurt door particulieren, die zo een beetje kunnen bijverdienen.

In de VS worden onder andere door Uber en Alphabet (Google) vele honderden miljoenen geïnvesteerd in bedrijven als Lime en Bird die zich bezig houden met de step.

In Parijs zou omstreeks deze tijd gestart worden met het uitplaatsen van de eerste steps. In ons land is Lime al bezig personeel te werven en Emerce meldt dat de eerste exemplaren van Bird al in Amsterdam worden beproefd. Men wil de step uiteindelijk brengen in 25 Europese hoofdsteden.

Vraag in ons land is natuurlijk vooral waar de step zijn plek vindt: op het fietspad of op de stoep.

Wettelijk wordt een elektrische step in ieder geval gezien als snorfiets dus hoort hij niet op het troittoir. En daar hoort dan ook bij een verzekeringsplicht en kenteke en een minimum leeftijd van 16 jaar.

Roland Haffmans (-)
28-07-2018 @ 11:05

@: "Vraag in ons land is natuurlijk waar de step zijn plek vindt: op het fietspad of op de stoep.Wettelijk wordt een elektrische scooterstep in ieder geval beschouwd als snorfiets"

Een snorfiets mogelijk op de stoep, wat heeft het CROW toch tegen voetgangers?

Roxy Tacq (ANWB)
01-08-2018 @ 15:35

Interessant is ook de "Save our side walks" oproep die Bird doet aan concurrenten in de markt. https://www.bird.co/sos-pledge-mar272018. Het lijkt mij mooi als overheden hier op aanhaken en met marktpartijen gaan kijken hoe dit soort deel-vervoersmiddelen in goede banen geleidt kan worden.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: