Kenniscentrum voor fietsbeleid

Snelfietsroute ijsvrij gehouden met restwarmte papierfabriek

06-04-2018

Een nieuw deel van de snelfietsroute Wageningen-Arnhem zal worden verwarmd met restwarmte uit het productieproces van een papierfabriek.

Het nieuwe tweerichtingsfietspad loopt langs de Parenco fabriek en voert door de Jufferswaard, een natuurgebied bij de Nederrijn in Renkum.

Het is volgens de provincie Gelderland voor het eerst in Nederland dat een fietspad zal worden verwarmd met restwarmte uit een productieproces, en wel over een lengte van 1,7 kilometer.

Het idee is dat de provincie geen strooizout hoeft te gebruiken om gladheid te bestrijden. Dit zal een positief effect hebben voor het onderwatermilieu en de flora en fauna in het Natura 2000 gebied. Ook wil men de overige effecten van een verwarmd fietspad op de natuur en leefomgeving onderzoeken. Verder zorgt de techniek voor een temperatuurdaling van de restwarmte die uiteindelijk afvloeit in het oppervlaktewater.

Binnenkort start de marktverkenning voor uitvoerders van het project. Het fietspad moet in 2019 klaar zijn. 

Roland Haffmans (-)
06-04-2018 @ 11:08

Wordt het fietspad het hele jaar verwarmd, vanwege enkele ijdagen?

Strooit de provincie wel buiten die 1.7 km strook?

Joost Christiaans
06-04-2018 @ 21:26

Op tijd strooien, gellen, borstelen en vegen is niet de favoriete hobby van de gemeente Renkum en provincie Gelderland of de partij(en) die ze daarvoor inschakelen. De fietsersbond is op zoek naar gemeente en provinciegrenzen, nou die zie je het duidelijkst in de kwakkelwinters!

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: