Kenniscentrum voor fietsbeleid

Wageningen laat speedpedelec toe op fietspad

09-03-2018

De gemeente Wageningen is de eerste gemeente die de speedpedelec op een aantal fietspaden binnen de bebouwde kom gaat toestaan. Dit in aansluiting op het verkeersbesluit van de provincie Gelderland.

plaatje

De fietspaden zijn te herkennen aan speciale borden die onder de fietsborden worden geplaatst met de tekst ‘speed-pedelec toegestaan’.

Als eerste provincie heeft Gelderland op enkele van haar fietspaden het gebruik van speed-pedelecs toegestaan (sinds najaar 2017). De opening van het eerste fietspad (Mansholtlaan) waar het werd toegestaan was op 18 september 2017. Dat fietspad sluit aan op het Wageningse wegennet. Vervolgens is in samenwerking met de Fietsersbond Wageningen geïnventariseerd waar de speedpedelec toestemming kan krijgen te gast te zijn op fietspaden in de gemeente Wageningen.

De gemeente hoopt dat berijders van speedpedelecs zich aan de omstandigheden zullen aanpassen, net als racefietsers. Wanneer die kiezen om van het fietspad gebruik te maken, dan passen zij zich redelijk goed aan het overige fietsverkeer aan.'  

De provincie is van plan de maatregel voor de speedpedelecs te evalueren. De gemeente Wageningen sluit daar zo veel mogelijk op aan.

[foto:Guy Ackermans]

P. Lomito
03-04-2018 @ 11:20

Als dagelijkse berijder van een speed pedelec maak ik sowieso gebruik van vrijwel alle fietspaden, met of zonder toestemming van gemeente of provincie. Uiteraard wel met de nodige voorzichtigheid bij het inhalen van andere fietsers... Op de rijbaan ben ik mijn leven niet zeker met automobilisten die 70@50 km/u WILLEN rijden terwijl ik daar met slechts 30-35 km/u KAN rijden. Na enkele pogingen om op de rijbaan te rijden heb ik besloten dat de verkeersregels voor speed pedelecs niet te verenigen zijn met mijn wens om veilig aan het verkeer deel te nemen. Liever een boete dan een rolstoel...

 

Na ruim een jaar snelfietsen met meer dan 10.000 km op de teller kan ik echter concluderen dat ook de handhavers geen moeite hebben met mijn aanwezigheid én rijstijl op het (on)verplichte fietspad.

Leo van Marrewijk
03-04-2018 @ 22:24

Dag P. Lomito,

Interessante ervaringen. Ik ben journalist en voor een fietsspecial bezig met een artikel met als werktitel 'Het is (te?) druk op het fietspad'. Zou ik u wat vragen mogen stellen? Ik ben bereikbaar via Lvmarrewijk@gmail.com.

mvg Leo van Marrewijk

  

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: