dinsdag 2 maart 2010

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Onderbouwing Zeeuws rotonde-onderzoek erg mager

plaatje

Volgens een onderzoek van Groen Licht Verkeersadvies - uitgevoerd in Zeeland - zijn rotondes met fietsers in de voorrang onveiliger dan rotondes met fietsers uit de voorrang. Het Fietsberaad legde de cijfers aan een expert voor, die tot de slotsom komt dat de conclusies op drijfzand zijn gebouwd. Er is geen reden om het eerder ingenomen CROW-standpunt om fietser in de bebouwde kom mee te laten draaien in de voorrang in twijfel te trekken.
Lees verder »

Den Haag kiest voor meer asfalt

De gemeente Den Haag vervangt op grote schaal tegelfietspaden door geasfalteerde paden. Op geasfalteerde fietspaden fietst het sneller en comfortabeler, zo stelt de gemeente.
Lees verder »

OV-fiets trekt veel aandacht in Vancouver

plaatje

Direct na zijn gouden rit op de 5000 meter, zette Sven Kramer sportief zijn handtekening op de gouden OV-fiets in Vancouver. Het is een van de activiteiten waarmee OV-fiets ruim de aandacht wist te trekken. Zowel in Nederland, als in Vancouver.
Lees verder »

Apeldoorn beproeft systeem om brommers te weren uit tunnel

plaatje

De in 2007 in gebruik genomen fiets- en voetgangerstunnel onder het centraal station in Apeldoorn is sinds kort voorzien van een systeem om brommers te weren. Als het detectiesysteem het geluid van een brommer waarneemt, wordt een foto genomen van het kenteken en krijgt de bestuurder een bekeuring thuis.
Lees verder »

Fietsen naar de winkel scoort goed in Vlaanderen

Het eerste jaar, in 2002, namen 43 gemeenten en ruim 3.500 winkeliers deel aan de Vlaamse variant op 'Met belgerinkel naar de winkel'. Sindsdien groeide de campagne fors. In 2009 namen 196 gemeenten en 15.850 winkeliers deel.
Lees verder »

Rotterdam krijgt primeur van groene LED-golf voor fietsers

Rotterdam krijgt als eerste gemeenten een groene LED-golf voor fietsers. Op de Schieweg zullen lampjes in het wegdek aangeven met welke snelheid een fietser moet rijden, wil hij bij het verkeerslicht niet hoeven te stoppen
Lees verder »

Dubbel groen toch doen, ondanks negatief effect op emissies

plaatje

Een dubbele realisatie voor fietsers in de verkeersregeling heeft een negatief effect op de emissies en luchtkwaliteit op een kruispunt. Maar de toename van de verkeersbijdrage op de concentratie is gering en leidt meestal niet tot extra luchtkwaliteitsknelpunten.
Lees verder »

Fietsgebruik Groningen blijft groeien

Er wordt steeds meer gefietst in Groningen. Op de veertig belangrijkste fietsroutes in de stad fietsten vorig jaar 230.000 fietsers. Dat is een toename van bijna zeven procent ten opzichte van 2008. En vergeleken met twee jaar eerder een toename van meer dan vijftien procent.
Lees verder »

Grensoverschrijdende fietsrouteplanner in Noord Nederland en Duitsland

De drie noordelijke provincie zijn gestart met het project Netzwerk Toekomst. Daarmee wil men een impuls geven aan het toerisme in de Eems-Dollard Regio. Er staat onder meer een grensoverschrijdende fietsrouteplanner op het programma.
Lees verder »

Kabelbaan voor fietsers

plaatje

Geen geld voor een brug, maar toch lag er een vervelende bottleneck in de Fulda-fietsroute bij Malsfeld in Duitsland. Fietsers moesten de heuvelachtige en niet ongevaarlijke autoroute volgen om aan de andere kant van de rivier de Fulda te komen. Daarop besloot men tot de aanleg van een kabelbaan, speciaal ontwikkeld voor fietsers.
Lees verder »

Ook Venlo in de race voor snelfietsroute

Ook Venlo gaat proberen geld los te krijgen van het ministerie van V&W om een snelfietsroute te kunnen bekostigen. Met de Greenport Bike Way is een bedrag tussen de 5,5 en 6,5 miljoen euro gemoeid.
Lees verder »

Test airbag voor fietsers in Amsterdam

Het Zweeds-Amerikaanse bedrijf Autoliv gaat dit najaar een airbagsysteem voor fietsers testen in Amsterdam, zo meldt de Fietsersbond. Met een verplichte airbag aan de buitenkant van de auto kunnen in Europa honderden levens van fietsers gered worden. De Fietsersbond verwacht dat in 2015 de airbag in productie kan worden genomen.
Lees verder »

Tour en Giro ingezet voor fietspromotie

plaatje

Op 9 mei doet de Giro d’Italia Utrecht aan. Reden voor de provincie Utrecht om mee te werken aan een nieuw toeristisch promotiepakket waarmee Utrecht als fietsprovincie in de schijnwerpers wordt gezet.
Lees verder »

Winnaar Fietsprijsvraag Utrecht: fietsparkeerverwijssyteem helpt fietsers parkeerplekken te vinden

De door de Utrechtse verkeerswethouder Ingrid de Bondt uitgeschreven prijsvraag 'Waar laat ik mijn fiets?' heeft drie winnaars opgeleverd. De Fietsersbond komt met het idee een fietsparkeerverwijssysteem in te voeren.
Lees verder »