dinsdag 3 februari 2009

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

BOVAG en RAI willen zich nadrukkelijker inzetten voor de fiets

plaatje

Het aandeel van de fiets in verplaatsingen tot 7,5 km moet van 35 naar 45 % in 2020. Dat is te bereiken door verbetering van de infrastructuur, gericht doelgroepenbeleid, inzet van fietsverhuursystemen en de E-bike. Dat stellen BOVAG en RAI in de Duurzaamheidsagenda Fiets.
Lees verder »

Flevoland investeert Europees geld in fietspaden landelijk gebied

De provincie Flevoland investeert met Europees geld in de verbetering van vier fietspaden in het landelijk gebied.
Lees verder »

'Belonen van fietsers helpt'

plaatje

Ondanks het ontbreken van harde cijfers noemt de organisatie van de 'Actieweek Fietsbeloning' het project waarbij fietsers een week lang 5 euro beloning ontvingen een succes. In een enquête zegt 10% van de deelnemers dat ze anders de auto hadden genomen.
Lees verder »

Meer fietsen leidt tot lager ziekteverzuim en bespaart werkgevers 27 miljoen euro

Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet-fietsende collega’s. Als werkgevers in Nederland fietsen naar het werk extra stimuleren, kan hun dit 27 miljoen per jaar besparen.
Lees verder »

SmartBiking: slimmer fietsen in Denemarken

Het MIT introduceert in Kopenhagen SmartBiking. Een project waarmee inwoners de mogelijkheid krijgen om hun positie en andere informatie uit te wisselen met mede-fietsers.
Lees verder »

Hilversumse turborotonde voldoet goed

plaatje

De Joost den Draaijerrotonde is een veilige en goed functionerende rotonde. Dat concludeert de gemeente Hilversum in een evaluatie van deze eerste turborotonde met voorrang voor fietsers.
Lees verder »

Nationale Postcode Loterij gaat circa 50.000 fietsen weggeven

Onder deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zullen vanaf april 2009 tienduizenden gratis fietsen verdeeld worden.
Lees verder »

NS lanceert nieuw model OV-fiets

plaatje

OV-fiets introduceert een nieuwe fiets die speciaal voor het OV-fiets concept is ontworpen.
Lees verder »

Onduidelijkheid over effect elektronische bord 'overstekende fietsers'

Het elektronische verkeersbord dat automobilisten waarschuwt voor overstekende fietsers zaait verwarring. Onder weggebruikers, en onder de betrokken instanties. Volgens het ene onderzoek zaait het bord verwarring onder fietsers en automobilisten. Maar volgens een ander onderzoek zou dat allemaal wel meevallen.
Lees verder »

Ook Den Haag kent bakfiets-parkeerplaats

Na Amstelveen en Bussum kent nu ook Den Haag een speciale bakfiets-parkeerplaats, met een zelf ontworpen P-bord.
Lees verder »

Italiƫ valt voor de leenfiets

plaatje

De Italiaanse stad Milaan heeft grootse plannen met de leenfiets. Over enige tijd moeten er 5000 in bedrijf zijn. In Rome zijn inmiddels 200 leenfietsen beschikbaar, die goed gebruikt worden.
Lees verder »

Stationsstallingen breiden fors uit

Om de toestroom van fietsers naar de stations op te vangen wordt de capaciteit fors opgevoerd. Zo verdubbelt het aantal stallingsplaatsen bij de stations Assen en Alkmaar-Noord binnenkort.
Lees verder »

Rechter houdt ombouw fietspad tot parallelweg tegen

plaatje

De Provincie Zuid-Holland heeft bij de reconstructie van de N223 onvoldoende aandacht gehad voor de veiligheid van fietsers. Dit heeft de bestuurskamer van de Haagse rechtbank bepaald in een zaak die de Fietsersbond aanhangig had gemaakt.
Lees verder »

Tilburg gaat geruimde fietsen met reader controleren op diefstal

Tilburg is de eerste gemeente in Nederland die een reader gaat gebruiken om gestolen fietsen op te sporen. De gemeente gaat de reader vier weken op proef inzetten om na te gaan of de door hen geruimde fietsen in de binnenstad gestolen zijn.
Lees verder »