woensdag 1 september 2010

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

De Fietsappel is open

plaatje

In augustus is de ‘Fietsappel’ geopend, een onbewaakte fietsenstalling in het stationsgebied van Alphen aan den Rijn waar reizigers en bezoekers gratis hun fiets kunnen stallen. Het is een gebouw van staal met meerdere verdiepingen in de vorm van een appel. De stalling biedt plaats aan circa 970 fietsen.
Lees verder »

Actiedag Fietsen Scoort

Hoewel het nog niet storm loopt, hoopt de organisatie van Fietsen Scoort dat maandag 13 september extra veel mensen naar het werk fietsen. Want, zo stelt men, zo’n 2,5 miljoen mensen wonen op minder dan 7,5 kilometer van het werk. Slechts een kwart hiervan komt op de fiets.
Lees verder »

De scholen zijn weer begonnen

'De scholen zijn weer begonnen' en 'Op Voeten en Fietsen naar school' worden samengevoegd. De acties lagen altijd erg dicht op elkaar en komen in de nieuwe vorm beter tot hun recht, aldus VVN.
Lees verder »

Fietspad in de sloot

plaatje

Het is inmiddels meer dan een idee. Het eerste prototype van de Fietscaisson is realiteit en verschillende wegbeheerders hebben al belangstelling getoond. De vinding maakt het mogelijk een fietspad aan te leggen in een bestaande sloot zonder de waterhuishouding te verstoren.
Lees verder »

Idee├źn in beton

Wie nog een goed idee heeft waarmee de fietsinfrastructuur valt te verbeteren kan terecht bij het Cement&BetonCentrum. Het hoeft niet persé te gaan over betonnen fietspaden, als het materiaal maar wel ergens wordt gebruikt.
Lees verder »

Meldsysteem bewegwijzering fietsroutenetwerken online

plaatje

Het fietsknooppuntennetwerk heeft in Nederland snel opgang gemaakt. Als er echter een bordje ontbreekt weten fietsers vaak niet waar ze dat moeten melden. Het Fietsplatform heeft in antwoord hierop het Meldsysteem Bewegwijzering Fietsroutenetwerken ontwikkeld.
Lees verder »

Nieuw toegangssysteem voor Apeldoornse fietsenstallingen

Na de fietsenstalling Markstraat hebben eind augustus alle fietsenstallingen in Apeldoorn een nieuw toegangssysteem. Aan dit systeem is een actie gekoppeld die het gebruik van de fietsenstallingen moet bevorderen: Fiets en Win.
Lees verder »

Fietser in Capelle blijven uit de voorrang

plaatje

Het plan om in Capelle aan den IJssel alle rotondes om te bouwen naar 'fietsers in de voorrang' is van de baan. Te duur, en fietsers zouden een gevoel van schijnveiligheid krijgen, aldus de Raad.
Lees verder »

Nieuwe dodehoek-oplossing getest

In de Duitse stad Flensburg wordt een nieuw waarschuwingssysteem tegen dodehoek-ongevallen getest. Een knipperlicht waarschuwt rechtafslaande automobilisten als er fietsers van achteren naderen.
Lees verder »

Ontwerp een fiets voor Afrika

Ontwerp een fiets voor gebruik in Afrika. Die moet eenvoudig te produceren en te repareren zijn en in alle opzichten duurzaam zijn.
Lees verder »

Pech onderweg geen probleem meer voor woon-werkfietsers

In het kader van de campagne rij2op5 is in de regio Amersfoort een pech-onderweg-service gestart in samenwerking met een taxibedrijf en plaatselijke fietshandelaren.
Lees verder »

Twente investeert in de fiets

Bijna 40% van de Twentse werknemers gaat op de fiets naar het werk. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde. Dat zou mede te danken kunnen zijn aan de investeringen van Twentse werkgevers om het fietsen te bevorderen.
Lees verder »

Traumacentra vragen aandacht voor fietshelm

plaatje

Helmgebruik leidt tot een vermindering van het risico op hoofdletsel met 63% tot 88%. Een verplichting tot het dragen van een fietshelm kan rekenen op veel weerstand bij belangenorganisaties. Maar traumacentra benadrukken dat de helm hoofd- en hersenletsel met name bij kinderen kan terugdringen.
Lees verder »