maandag 5 maart 2012

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fietsberaad zoekt nieuwe leden

plaatje

Vijf leden van het Fietsberaad hebben na een jarenlange inzet afscheid genomen. Het vertrek is een uitvloeisel van de regels die gelden omtrent het lidmaatschap. Het Fietsberaad zoekt nu vijf nieuwe leden - werkzaam bij gemeente, provincie of adviesbureau- die willen bijdragen aan de kwaliteit en de vernieuwing van het fietsbeleid in Nederland.
Lees verder »

Almere gaat minder vrijliggende fietspaden aanleggen

Het aantal vrijliggende fietspaden is uitgebreider dan noodzakelijk. Heel prettig voor de fietser maar weinig kostenefficiënt. In nieuw aan te leggen gebieden is versobering op z’n plaats. Dat betekent minder (dure) ongelijkvloerse kruisingen en in de rustige woonwijken vaker mengen met het andere verkeer. Dat is te lezen in het nieuwe Mobiliteitsplan van de gemeente Almere.
Lees verder »

België legt fietsstraat vast in de wet

Nederland mag dan de meeste fietsstraten hebben, in België is de fietsstraat nu officieel vastgelegd in de wet. Alleen het bord ontbreekt nog.
Lees verder »

11.400 fietsplekken nodig bij station Den Haag Centraal

plaatje

Mede door een stijging van het aantal treinreizigers door onder andere spoorboekloos reizen (Programma Hoogfrequent Spoor) en verdere toename van het aantal reizigers op de Erasmuslijn, nu deze doorrijdt naar Rotterdam-Slinge, zal de behoefte aan fietsparkeerplaatsen rond Den Haag CS nog aanzienlijk toenemen.
Lees verder »

Blauwe fietsparkeervakken in centrum Zaandam

De gemeente Zaandam heeft een aantal fietsrekken uit het centrum verwijderd. Daarvoor in de plaats komen blauwe fietsparkeervakken. Het is dan niet meer mogelijk de fiets tegen een rek aan te zetten of eraan vast te maken. De gemeente verwacht dat zo langparkeerders zijn te weren.
Lees verder »

Stationsstalling: voorkeur voor gratis én op de route

plaatje

Fietsers vinden het belangrijk dat de stalling bij het station gratis is en ook dat deze in de buurt van het perron ligt. Maar er moet ook voldoende plek zijn. En men wil dat stalling bewaakt en overdekt is en op de route ligt vanaf het station naar het punt van bestemming dat men met de fiets wil bereiken. Wat het zwaarst telt, hangt er vanaf aan wie je het vraagt.
Lees verder »

Meer contrast helpt visueel gehandicapten op weg

Goede markering en eventueel witte trottoirbanden helpen oudere fietsers en fietsers met een visuele handicap. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Groningen.
Lees verder »

Deense fietsvideo in het Nederlands

In de strijd om de titel beste fietsstad cq. beste fietsland heeft Denemarken weer een nieuwe videofilm geproduceerd. Ditmaal in liefst 14 talen, waaronder Nederlands.
Lees verder »

Meer wegbeheerders verwijderen paaltjes

plaatje

De pilot van het Fietsberaad waarbij Amersfoort en Goes het paaltjesarsenaal kritisch onder de loep nemen vindt ook weerklank bij andere wegbeheerders. Zo is bijvoorbeeld het Waterschap Scheldestromen in Zeeland aangehaakt.
Lees verder »

Maastricht Verkeerslichtenstad 2012

De gemeente Maastricht is uitgeroepen tot Verkeerslichtenstad 2012. Aanleiding vormen de lage wachttijden voor zowel autoverkeer, fietsers en voetgangers en de hoge waardering voor de kwaliteit van verkeerslichtenregelingen in Maastricht van zowel burgers als professionals.
Lees verder »

Nederland nog altijd fietsland nr. 1

Nederland telt nog altijd de meeste fietsen per inwoner. De Scandinavische landen scoren ook hoog, met vier landen bij de eerst zes.
Lees verder »

Vouwfiets als leenfiets

plaatje

De onder treinreizigers bekende Brompton vouwfiets wordt nu ook ingezet als leenfiets bij een proef in Londen.
Lees verder »

NWO zoekt postdoc kandidaten

Het NWO vraagt onderzoekleiders om postdoc-kandidaten voor te dragen die geïnteresseerd zijn om een kortlopend onderzoek uit te voeren op thema's rond de fiets.
Lees verder »

Zwolle vraagt aandacht voor fietsende scholieren

plaatje

Zwolle gaat scholieren actief wijzen op de risico's van het fietsen in een groep. Dat gebeurt tijdens het praktische verkeersexamen.
Lees verder »