Fietsberaad

woensdag 3 oktober 2012

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Update aanpak van weesfietsen

4 oktober 2012
Het Fietsberaad organiseert een bijeenkomst over de aanpak van Weesfietsen bij stations. Gepresenteerd wordt de tweede versie van het Handboek Weesfietsen, een bundeling van de ervaringen met de aanpak van weesfietsen.

Locatie: AFAC, Elst
Tijd: 12:30 - 16:30 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #updateweesfietsen

Lees verder...

International Cycling Safety Conference 2012

07 en 08 november 2012
De eerste internationale conferentie over verkeersveiligheid van fietsers, bedoeld voor onderzoekers en beleidsmakers uit de hele wereld.

Locatie: Helmond
Tijd: 15:00 uur
Kosten: 150 euro
Twitter: #safecycling2012

Lees verder...

Het Nationaal Fiets Congres

27 november 2012

Acquire Publishing, uitgever van onder meer Verkeer in Beeld, organiseert in samenwerking met het Fietsberaad, de Fietsersbond, het ministerie van IenM, ProRail, VNG, Movinnio, SWOV, Dutch Cycling Embassy, de provincie Drenthe en een aantal gemeenten in Nederland het Nationaal Fiets Congres.
Tijdens het congres heeft een speciale bijeenkomst plaats van het Fietsberaad waar de resultaten worden gepubliceerd van recent onderzoek naar het gebruik van de elektrische fiets en de effecten op de verkeersveiligheid. 

Locatie: Amersfoort
Kosten: €245,- (bijeenkomst Fietsberaad gratis)
Twitter: #efietsfeiten
Meer info congres

Lees verder...

Europese fietsprojecten in Nederland

24 januari 2012
Nader informatie over het programma volgt later.

Locatie: Eindhoven
Tijd: 12:30 - 17:00 uur

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Extra maatregelen voor lokale verkeersveiligheid vooral gericht op de fietsers

image

Gemeenten gaan in 2013 fietsonveilige situaties aanpakken. Dit is een van de afspraken die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) met lokale overheden en maatschappelijke instanties heeft gemaakt om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Doel is de dalende trend van de verkeersdoden door te zetten en de stijging van het aantal ernstig verkeersgewonden onder ouderen en fietsers op lokale wegen te keren. De minister heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over deze afspraken. De meeste aandacht gaat uit naar de fietsers.

Lees verder...

Elektrische fiets in Onderzoek Verplaatsingen in Nederland

De elektrische fiets wordt vanaf 2013 opgenomen in het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) van het CBS.

Lees verder...

Vaker groen licht voor de fietser in Arnhem

Fietsers in Arnhem wensen goede, doorgaande fietspaden, snellere fietsroutes en een kortere wachttijd bij verkeerslichten, zo blijkt uit een onderzoek onder 750 fietsers. In de beleidsnota fietsverkeer ‘Nieuwe verbindingen, nieuwe fietsers’ worden deze wensen zo goed mogelijk ingevuld.

Lees verder...

Provincie Limburg en ROVL roepen 2013 uit tot het Jaar van de Fiets

image

In Limburg krijgt de fiets komend jaar nadrukkelijk aandacht in het kader van de campagne 'Maak van de nul een punt'. De provincie en vertegenwoordigers van overheden, organisaties en bedrijven ondertekenden daartoe een manifest.

Lees verder...

Eerst Stappers en Trappers

Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privévervoer. Het STOP-principe vormt de leidraad van het Antwerpse verkeersbeleid. Voor de fiets werpt dit duidelijk vruchten af. In 2006 was het aandeel van de fiets bij werknemers die in Antwerpen werken (bewoners en forenzen samen) 10,2%. In 2010 steeg dit tot 16,2%.

Lees verder...

Beoordeel je fietsroute naar het werk

Met een nieuwe App kunnen fietsers rond Brussel en Gent hun woon-werkroutes beoordelen en knelpunten aangeven. Alle fietsers kunnen een beroep doen op die informatie en daaruit hun favoriete fietsroute kiezen.

Lees verder...

Leeuwarden wil fietser vaker voorrang geven op rotondes

image

Leeuwarden gaat op meer rotondes fietsers voorrang geven. Maar op een aantal rotondes op de stadsring en op bedrijventerreinen blijft de voorrang voorbehouden aan de automobilist.

Lees verder...

Bijna 35.000 km fietspad in Nederland

In Nederland ligt bijna 35.000 kilometer fietspad. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond aan de hand van gegevens uit de Fietsersbond Routeplanner. Dat is meer dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009.

Lees verder...

Experiment met fietsen stallen op kleur

Fietsers kunnen in een van de stallingen van station Zwolle voortaan hun fiets ‘op kleur stallen’. De eerste reacties zijn volgens ProRail positief. Mocht dat zo blijven, dan wordt het vaker toegepast.

Lees verder...

Enschede haalt mobiele fietsenstalling uit België

image

Enschede heeft een mobiele fietsenstalling aangeschaft. Eind dit jaar zal die waarschijnlijk voor het eerst worden ingezet bij Serious Request en op koopzondagen.

Lees verder...

Barrièrewerking neemt toe bij opwaardering N-wegen

Bij de opwaardering van N-wegen kan de oversteekbaarheid voor fietsers in het geding komen. Dat concludeert de Fietsersbond uit het onderzoek dat NHTV-student Joep Maessen in opdracht van de Fietsersbond verrichtte. Maessen pleit voor voldoende middelen om barrièrewerking tegen te gaan en voor het vroegtijdig raadplegen van belangenorganisaties van fietsers, wandelaars en ruiters.

Lees verder...

Zeeuwse helmcampagne -Coole kop, helm op- geëvalueerd

De Zeeuwse helmcampagne “Coole kop, helm op” heeft ertoe geleid dat 16% van de kinderen uit de groep 1 tot en met 4 nu een helm draagt.

Lees verder...

Velo city Wenen 2013 vraagt bijdragen

De volgende Velo-city conferentie heeft plaats in Wenen. De organisatie vraagt om bijdragen.

Lees verder...

'Fietsen is niet leuk.'

image

'Fietsen is niet leuk.' Die opmerking krijg je te horen als je jonge allochtonen in Amsterdam vraagt waarom ze niet fietsen. Een antropologisch onderzoek naar de beweegreden om wel of niet te fietsen in Amsterdam Nieuw West bevestigt dat het niet meevalt de fiets een beter imago te geven binnen deze groep.

Lees verder...

Keurmerk Fietsverlichting volgend jaar van start

Vanaf 1 oktober kunnen verlichtingsfabrikanten, - importeurs en fietsfabrikanten lampjes ter goedkeuring aanbieden bij testinstituut DEKRA, zo meldt de RAI. De officiële lancering van het keurmerk vindt plaats tijdens FietsVAK 2013 op 20 januari.

Lees verder...

Proeflocaties fietspaaltjes gezocht

image

Het Ministerie van IenM en het Fietsberaad zoeken wegbeheerders die willen meewerken aan een proef om fietspaaltjes zo te realiseren dat de risico's voor de fietser minimaal zijn. Het is wel zaak om snel te reageren.

Lees verder...

Speciale website op gladde fietspaden te melden beschikbaar voor gemeenten

Winterse gladheid is een belangrijke oorzaak van enkelvoudige fietsongevallen. Voor het verbeteren van de gladheidsbestrijding op fietsroutes heeft het Fietsberaad de website gladdefietsroutes.nl laten ontwikkelen. Gemeenten die geïnteresseerd zijn om deze website komende winter in te zetten kunnen zich melden.

Lees verder...

Geen fietshelm: 225 kinderen met hoofd- en hersenletsel

image

Door een fietshelm te dragen had tussen 2005 en 2009 bij 225 kinderen per jaar hoofd- en hersenletsel voorkomen kunnen worden, aldus de SWOV.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.