Fietsberaad

dinsdag 1 april 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2014

24-04-2014

Op 24 april 2014 vindt het Nationaal Verkeersveiligheidscongres plaats, georganiseerd door ANWB, SWOV en Veilig Verkeer Nederland is. Ook fietsveiligheid komt die dag aan de orde, onder meer via bijdragen van CROW, KpVV en Fietsberaad.

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tijd: 09:00 - 17:00 uur
Kosten: €205,- (ex btw)

Lees verder...

Nieuwe CROW-publicatie: Inspiratieboek snelle fietsroutes

plaatje

Er liggen er inmiddels zo'n 25 snelle fietsroutes in Nederland en plannen voor nog eens ruim 600 km. De kennis en ervaring die daarmee is opgedaan is nu gebundeld in een nieuwe CROW-publicatie: Inspiratieboek snelle fietsroutes.

Lees verder...

Europese fietsprojecten van Nederlandse gemeenten

Een notitie naar aanleiding van een Fietsberaadbijeenkomst over de participatie van Nederlandse gemeenten in Europese projecten. Het geeft onder meer een overzicht van de projecten waaraan Nederlandse gemeenten deelnamen in de periode 2008-2013 en de kennis, producten en resultaten die dat heeft opgeleverd.

Lees verder...

Ontwerpwijzer voor fiets- en voetgangersbruggen

plaatje

 Bruggenspecialist ipv Delft schreef in opdracht van het CROW een uitgebreide ontwerpwijzer voor fiets- en voetgangersbruggen.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fietsberaad zoekt financiers voor onderzoek fietsstroken

image

CROW-Fietsberaad doet een oproep aan provincies, waterschappen en gemeenten om een financiële bijdrage te leveren aan een onderzoek naar fietsstroken. Opzet is om het gedrag van fietsers op verschillende lokaties met video-camera's in beeld te brengen.

Lees verder...

Onderzoeksraad voor Veiligheid aan de slag met fietsongevallen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar enkelvoudige fietsongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij enkel fietsers, brom- en snorfietsers en bijvoorbeeld gehandicaptenvoertuigen betrokken zijn.

Lees verder...

Nieuwe webtool biedt meer zicht op kosten en opbrengsten van fietsprojecten

image

Wat kost een nieuwe fietsbrug of een nieuwe fietsenstalling en wat levert het op? Met de webtool MKBA Fiets is dat nu door te rekenen. Met de webtool kan men de maatschappelijke kosten en baten van fietsprojecten in beeld brengen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om investeringen in fietsprojecten te vergelijken met investeringen in andere vervoerwijzen.

Lees verder...

Ook Vlaanderen heeft een Fietsberaad

Vlaanderen heeft een Fietsberaad. Het Vlaamse Fietsberaad is qua opzet vergelijkbaar met het Nederlandse Fietsberaad.

Lees verder...

Beeldbank om fietsveiligheid te onderzoeken

image

Er is behoefte aan een beeldbank om de verkeeronveiligheid van fietsers beter te kunnen volgen. Daarin kunnen wegkenmerken worden vastgelegd die van invloed zijn op de fietsveiligheid.

Lees verder...

Dutch Cycling Embassy en Connekt gaan samenwerken

De Dutch Cycling Embassy en Connekt hebben een Memorandum of Understanding getekend. De directeuren van beide Publiek-Private Partnerschappen, Aletta Koster en Nico Anten, constateren dat er veel mogelijkheden zijn om elkaars netwerken te verbinden en te versterken. Beide partnerschappen richten zich op duurzame mobiliteit en stedelijke bereikbaarheid.

Lees verder...

Fietsersbond wint ‘Intertraffic Safety Innovation Award’

image

De Intertraffic Safety Innovation Award is toegekend aan het project ‘Savecap’. Dit project beoogt personenauto’s botsvriendelijker te maken voor fietsers in het geval van een aanrijding.

Lees verder...

Subsidie voor vijf nieuwe tracés fietssnelweg F35

Er worden in 2014 en 2015 vijf nieuwe delen van de fietssnelweg F35 aangelegd. Regio Twente heeft hiervoor een subsidie van in totaal € 1,4 miljoen beschikbaar gesteld.

Lees verder...

Parkeervoorzieningen bij ov in regio Rotterdam flink verbeterd

De parkeervoorzieningen bij stations van het openbaar vervoer in de stadsregio Rotterdam zijn in 2013 flink verbeterd. In de regio zijn 2800 fietsparkeerplaatsen en ruim 1040 P+R-parkeerplaatsen gerealiseerd.

Lees verder...

Haagse stadhuisstalling gaat open voor algemeen gebruik

image

Winkelend publiek en bezoekers van de bibliotheek in de Haagse binnenstad kunnen straks gratis hun fiets parkeren in de fietsenstalling van het personeel onder het stadhuis. Om dit mogelijk te maken wordt de capaciteit van de fietsenstalling verdubbeld. Straks biedt de stalling plaats aan 1400 fietsen. 

Lees verder...

Nieuw type huurlocatie OV-fiets in centrum Utrecht

De gemeente Utrecht en NS hebben een nieuw type verhuurlocatie in gebruik genomen voor de OV-fiets. In een proef met het OV-fietspunt wordt het landelijke OV-fiets= concept toegepast op twee straatlocaties in de Utrechtse binnenstad.

Lees verder...

Proef met detectiesysteem in stalling geslaagd

Een proef met een speciaal systeem om fietsen te detecteren in de stationsstalling is volgens Prorail geslaagd. Het systeem wijst fietsers de lege fietsparkeerplekken aan. Het helpt tegelijkertijd weesfietsen, die de eigenaar niet meer ophaalt, te lokaliseren. En het zorgt voor betere benutting van fietsenstallingen.

Lees verder...

Ambassadeurs ondertekenen manifest 'Lokale aanpak veilig fietsen'

image

Tien ambassadeurs voor Fietsveiligheid en Verkeersveiligheid in Zuid-Holland tekenden het manifest "Lokale Aanpak Veilig Fietsen”.

Lees verder...

600 miljoen voor "Beter Benutten 2"

Voor het vervolg op het programma Beter Benutten heeft minister Schultz met 12 regio’s nieuwe afspraken gemaakt om de komende jaren met extra maatregelen de drukte tijdens de spits verder te verminderen.

Lees verder...

Tilburg pakt fietsknelpunten aan

De gemeente Tilburg pakt dit jaar gevaarlijke fietssituaties aan die inwoners hebben gemeld in de verkeersveiligheidsscan fietsinfrastructuur.

Lees verder...

D66 presenteert fietsenplan “Groen licht voor de fiets”

De overheid en gemeenten moeten voluit kiezen voor de fiets. Dat bepleit D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven in de notitie Groen licht voor de fiets.

Lees verder...

‘Rechtsaf door rood voor fietser’ zou ook elders leiden tot fietsende roodrijders

image

De in 2012 ingevoerde verkeersregel die fietsers toelaat om in België op bepaalde kruispunten door rood licht te rijden om rechtsaf te slaan, zet aan om ook elders door rood licht te fietsen. Dat stellen onderzoekers van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de UHasselt.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.