Fietsberaad

dinsdag 5 november 2013

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Regionaal Ontwerperscafe fietsvoorzieningen

07-11-2013

Op donderdag 7 november organiseert CROW-Fietsberaad in samenwerking met de Regio Twente in Enschede het Ontwerperscafé fietsvoorzieningen.

Locatie: Regio Twente, Nijverheidstraat 30, 7511 JM, Enschede
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #

Lees verder...

Nationaal Fietscongres 2013

21-11-2013

Het Nationaal Fietscongres 2013 vormt samen met het wetenschappelijk International Cycling Safety Congres en twee Fietsberaad bijeenkomsten het Internationaal Fietscongres 2013.

Locatie: Helmond
Tijd: 10:00 - 16:45 uur
Kosten: €245
Twitter: #INFC2013

Lees verder...

Workshop lokale aanpak veilig fietsen

21-11-2013

Een praktische workshop voor medewerkers van gemeenten die een lokale aanpak veilig fietsen hebben gemaakt of gaan maken. Onderdeel van het Nationale Fietscongres 2013.

Locatie: Helmond
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Kosten: gratis
Twitter: #INFC2013

Lees verder...

Excursies langs innovaties fietsparkeren Helmond

CROW-Fietsberaad organiseert tijdens het Nationaal Fietscongres op 21 november excursies langs enkele innovatieve fietsparkeersystemen in Helmond. Bonnetjes zijn verleden tijd. Fietsers kunnen inchecken met hun eigen OV-chipkaart of een chip in de spaken. En maak kennis met het prototype van de chip-kluis. U kunt kiezen uit drie tijdstippen:

  • om 8:30 uur, voor het Nationaal Fietscongres
  • om 11:30 uur, voor de workshop Veilig Fietsen 
  • om 17:00 uur, als afsluiting van de dag 

Lees verder...

Handige webtool Veilig Fietsen

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft samen met de VNG en  het  ministerie van Infrastructuur en Milieu een webtool ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het maken een lokale aanpak veilig fietsen. De webtool geeft met een paar klikken  allerlei relevante statistieken van uw gemeente: vergrijzing, fietsgebruik, kenmerken van de fietsslachtoffers. In een kaart worden de geregistreerde fietsongevallen in uw gemeente over de periode 2008 tot en met 2012 getoond. Op basis van de statistieken doet de webtool ook suggesties voor de aanpak. Tot slot kunnen gemeenten in de webtool zelf laten zien hoe ver zij zijn met hun aanpak.

Lees verder...

Webtools burgerparticipatie fietsbeleid

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft enkele webtools ontwikkeld om burgers te betrekken bij het fietsbeleid, in het bijzonder bij de aanpak van enkelvoudige fietsongevallen. Gemeenten kunnen er tegen kostprijs gebruik van maken.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Meer fietskilometers vooral door de elektrische fiets

image

Fietsers rijden meer kilometers en het aantal fietsers neemt toe. Dat verklaart de toename van het aantal fietskilometers tussen 2000 en 2012. Het grootste deel van de groei komt voor rekening van de elektrische fiets. Het aantal ‘gewone’ fietskilometers is in deze periode ten opzichte van de bevolkingsomvang vrijwel onveranderd.

Lees verder...

Fietsers regelen straatverlichting met een app

De gemeente Stadskanaal is begonnen met een proef waarbij fietsers en voetgangers de straatverlichting via een app kunnen aanzetten.

Lees verder...

Glinsterend fietspad

image

De regio Eindhoven krijgt het eerste innovatieve fietspad van Nederland. Het 600 meter lange fietspad loopt waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd, en krijgt een uniek design bestaand uit duizenden glinsterende steentjes, ontworpen door Daan Roosegaarde.

Lees verder...

Werk aan de winkel voor toeristische fietsregio's

image

Overijssel kan de kwaliteit van het toeristisch fietsen verbeteren door meer aandacht te schenken aan de bewegwijzering. In Salland is de recreatieve fietser erbij gebaat als het onderhoud beter wordt uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor Zuid-Holland. En in Twente maar ook in Flevoland is nog wel het een en ander te doen aan de voorzieningen langs de routes.

Lees verder...

Leerlingen leggen schoolroute vast met app

Met schoolroute.nl kunnen leerlingen makkelijk hun eigen school-thuis route vastleggen met behulp van een smartphone. De gescande route komt terecht in een website en de docent kan zijn verkeersles baseren op de echte routes van zijn leerlingen.

Lees verder...

CO2-reductie door verschuiving van personenauto naar fiets moeilijk te realiseren

image

Als alle steden het niveau van Groningen zouden halen ten aanzien van het fietsgebruik, zou dit maximaal 2 procent vermindering van het aantal autokilometers opleveren. Om dit potentieel te realiseren zijn echter hoge investeringen in fietsinfrastructuur nodig.

Lees verder...

Wellicht nieuwe Park + Bike pilots in Leeuwarden en Maastricht

Hoewel het Park + Bike concept tot nu toe niet erg succesvol is, lijken nieuwe initiatieven weer wat beweging te brengen. Leeuwarden en Maastricht hebben CROW-KpVV gevraagd een business case uit te werken.

Lees verder...

Grote steden bouwen megastallingen bij stations

image

Deze maand gaat de nieuwe ondergrondse fietsenstalling Stationsplein in Rotterdam open, goed voor 5.190 fietsplekken. Bij Utrecht CS begint aan de oostkant de bouw van een fietsenstalling met 12.500 plaatsen. En aan de westkant wordt een stalling met 5000 plaatsen volgend jaar maart in gebruik genomen. Op de Zuidas komt onder het Mahlerplein bij station Amsterdam Zuid een nieuwe stalling met plaats voor 3000 fietsen.

Lees verder...

Centrum Fietsdiefstal presenteert stappenplan AFAC

Steeds meer gemeenten openen een Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) of een Fietsdepot. Om gemeenten hierbij te ondersteunen, ontwikkelde het Centrum Fietsdiefstal een digitaal stappenplan AFAC.

Lees verder...

Eén betaalregime voor de stalling Jaarbeursplein

image

'Differentiatie op Kwaliteit'. Dat was het plan voor de nieuwe fietsenstalling aan de westzijde van Utrecht CS. De parkeertarieven zouden afhankelijk gesteld worden van de aangeboden gebruikerskwaliteit. Maar dat plan gaat niet door. Eerdere experimenten met Eerste Klas-stallen bij station Arnhem zijn mislukt. Er komt nu één betalingsregime. De OV-chipkaart gaat, net als voor OV-fiets, een rol spelen als drager voor een abonnement.

Lees verder...

Overstap van auto naar fiets leidt niet tot meer verkeerdoden, wel tot meer verkeersgewonden

Als korte autoritten in de stad worden vervangen door fietsritten, zal het aantal verkeersdoden niet toenemen. Wel zijn er meer ernstig gewonden te verwachten. Dit blijkt uit een studie van het ministerie van IenM en de universiteit Groningen.

Lees verder...

Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle genomineerd voor Fietsstad 2014

image

Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle zin genomineerd voor de titel Fietsstad 2014. Deze steden nemen het de komende maanden tegen elkaar op in de verkiezing, die op 8 mei 2014 wordt besloten met een feestelijke uitreiking. In het komende nummer van FIetsverkeer meer over de vijf kandidaten.

Lees verder...

Markt dringt erop aan verplicht framenummer toch in te voeren

Het aantal fietsdiefstallen is in de voorbije zeven jaar gedaald van 750.000 à 800.000 tot minder dan 500.000. En het fietsdiefstalregister telt inmiddels 300.000 registraties van gestolen fietsen, mede waardoor er 14.000 gestolen fietsen zijn teruggevonden. Om het net rond fietsdiefstal verder te sluiten, is identificeerbaarheid van de fiets essentieel. Mede daarom is het nodig dat er toch een wettelijke framenummerverplichting komt. 

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.