Fietsberaad

maandag 6 januari 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Symposium Fietscommunity

30 januari 2014

Begin 2013 zijn er aan de Universiteit van Amsterdam enkele onderzoeken gestart rond de ontwikkelingen in het fietsgebruik en de effectiviteit van fietsbeleid. Sindsdien hebben de betrokken onderzoekers grote vorderingen gemaakt met het onderzoek, en daarom is er op dit symposium gelegenheid tot het uitwisselen van kennis tussen de onderzoekers enerzijds en de mensen uit de praktijk anderzijds.

Locatie: Utrecht
Tijd: 12:45 uur
Twitter: #fietscommunity

Lees verder...

Nederland Fietsland: Fictie of Feit?

4 maart 2014

ANWB, NBTC en het Landelijk Fietsplatform organiseren tijdens de Fietsvak een congres over - de promotie van - recreatief fietsen in Nederland. Kamerleden van SP, CDA en PvdA presenteren hun initiatiefnota over fietsen en wandelen.

Locatie: Amsterdam
Tijd: 14:00 uur

Lees verder...

Fietsverkeer 33

plaatje

 Met onder andere aandacht voor:

  • Zo realiseer je een snelle fietsroute
  • Wie is Fietsberaad-voorzitter Tymon de Weger?
  • Interview Minister Schultz van Haegen ‘Je vindt makkelijker een fietsenstalling dan een lege parkeerplaats’
  • Alles over de nieuwe generatie fietsenstallingen
  • De kandidaten voor de titel Fietsstad 2014 voorgesteld (En hoe word je Fietstad 2016?)

Lees verder...

Webtools burgerparticipatie fietsbeleid

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft enkele webtools ontwikkeld om burgers te betrekken bij het fietsbeleid, in het bijzonder bij de aanpak van enkelvoudige fietsongevallen. Gemeenten kunnen er tegen kostprijs gebruik van maken.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Eerste dag gratis in nieuwe fietsparkeergarage aan het Jaarbeursplein

image

Fietsers parkeren vanaf 4 maart 2014 de eerste dag gratis in de nieuwe fietsparkeergarage aan het Jaarbeursplein. Dit hebben gemeente, NS en ProRail afgesproken. Hiermee willen de partijen het fietsverkeer en fietsparkeren verder stimuleren in Utrecht.

Lees verder...

Meest gelezen op Fietsberaad.nl

'Best practices' als opstap naar een 'Lokale aanpak veilig fietsen' is het meest gelezen nieuwsbericht op Fietsberaad.nl in 2013. En Fietsberaadpublicatie 23, waarin wordt verwezen in dit artikel, de meest bekeken publicatie.Het jaaroverzicht in drie top-10 lijstjes.

Lees verder...

Apeldoorn stopt met loterij Fiets-en-Win

De gemeente Apeldoorn stopt met het project waarbij fietsers die hun rijwiel in de stalling parkeerden werden beloond met een lot. De actie heeft niet geleid tot een toename van het gebruik van de stalling. Wel blijft het scansysteem in gebruik, waarmee het gebruik cq. de bezetting van de stallingen is te volgen.

Lees verder...

Ruim 3600 opgeloste meldingen via bordjeweg.nl

image

Via de website bordjeweg.nl kunnen fietsers meldingen doen over LF-bordjes en knooppuntbordjes en knooppunt-informatiepanelen doen. Sinds de start in 2010 zijn al ruim 3600 meldingen opgelost.

Lees verder...

Regio Twente bouwt aan meer fietsplekken bij stations

Ook de Regio Twente kampt met ruimteproblemen rond de stations. Daarom wordt bijna €8 ton geïnvesteerd in het vergroten van de gratis fietsenstallingen bij de treinstations Borne, Enschede, Goor, Holten, Oldenzaal, Rijssen en Vriezenveen. Prorail legt daar nog eens €1 miljoen bij.

Lees verder...

Gebrek aan stallingsmogelijkheden belemmert groei e-fiets

Na een proefritje zijn de meeste mensen enthousiast over de e-fiets. Maar als je geen stallingsmogelijkheid hebt, houdt het op.

Lees verder...

Aantal verkeersgewonden daalde in 2012 met 4,5 procent

Het aantal ernstig verkeersgewonden is in 2012 gedaald van 20.100 in 2011 naar 19.2001 in 2012. Dit is een daling van 4,5 %; een eerste daling van het aantal gewonden sinds 2006.

Lees verder...

Eenrichtingsstraten met in twee richtingen fietsers niet onveiliger

image

Het levert geen extra risico's op om een eenrichtingsstraat in twee richtingen open te stellen voor fietsers. Dat is de conclusie van een onderzoek in het Hoofdstedelijk gewest Brussel.

Lees verder...

Twee nieuwe Fietsroutes Plus in Groningen

De provincie Groningen krijgt er twee nieuwe Fietsroutes Plus bij: één tussen Groningen en Winsum en één tussen Groningen en Ten Boer. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor de voorkeurstracés vastgesteld.

Lees verder...

Duits onderzoek: fietsstroken ook nuttig op smalle wegen

Hoewel fietsstroken over het algemeen hoogstens als 'second best' option worden beschouwd, kunnen ze soms uitkomst bieden. Bij proeven in Duitsland bleken automobilisten snelheid te minderen en meer afstand te houden.

Lees verder...

Tweede kamer steunt toekomstagenda snelfietsroutes

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen de uitwerking van de Toekomstagenda snelfietsroutes te ondersteunen.

Lees verder...

Wageningen primeur met verwarmd fietspad

image

Wageningen heeft als proef een 50 meter lang verwarmd stuk fietspad aangelegd. De proef vindt plaats in samenwerking met Easypath Nederland BV en de TU Delft. In de loop van 2014 wordt op dit stuk fietspad ook de allereerste “Glow in the dark” wegmarkering in Wageningen aangelegd.

Lees verder...

Breid duurzaam veilig uit met een stabiliteitsvoorschrift

Onderzoek de mogelijkheid om 'duurzaam veilig' uit te breiden met een ontwerpeis die de balanceertaak van tweewielers ondersteunt. Die aanbeveling doet Paul Schepers (Rijkswaterstaat/SWOV) in zijn proefschrift waar hij onlangs op promoveerde aan de TU Delft.

Lees verder...

Ook Den Haag weert weesfietsen uit woonwijken

Na Amsterdam gaat ook Den Haag ongebruikte fietsen opruimen uit woonwijken. Fietsen die langer dan vier weken ongebruikt tegen een gevel, lantarenpaal of fietsnietje hebben gestaan in het zuidelijk deel van het Regentessekwartier, worden afgevoerd naar het fietsdepot.

Lees verder...

Amsterdam gaat stalling Amstelstation beheren

De fietsenstalling van de NS bij het Amstelstation is een Fietspunt geworden. Dat betekent dat de stalling in opdracht van de gemeente Amsterdam wordt beheerd. Daarmee kunnen reizigers hun fiets er 24 uur lang gratis en bewaakt parkeren.

Lees verder...

Ribbelmarkering bij fietspaaltjes wordt vaak vergeten

image

Hoewel steeds meer mensen doordrongen raken van de risico's die fietspaaltjes met zich meebrengen, wordt het aanbrengen van ribbelmarkering vaak nagelaten. 

Lees verder...

Fietsersbond wil meer fietslampen in automaten

Als de lampjes makkelijk beschikbaar zijn op de plaats en het moment dat ze nodig zijn, worden ze aangeschaft, zo leert de ervaring van de Fietsersbond met de automaten waar men een fietslampje kan trekken.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.