Fietsberaad

maandag 3 september 2012

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Symposium Meer ruimte, meer fiets

27 september 2012
Terwijl de bijdrage van de fiets aan bereikbaarheid en stedelijke kwaliteit breed wordt onderkend, worden de ruimtelijke consequenties van diezelfde fiets maar mondjesmaat genomen. Het symposium van Nirov en Fietsersbond gaat op zoek naar de missing links tussen fietsbeleid en stedelijk beleid.
Locatie: Utrecht
Tijd: 10:00 - 16:30 uur
Kosten: €130,-

Lees verder...

Update aanpak van weesfietsen

4 oktober 2012
Het Fietsberaad organiseert een bijeenkomst over de aanpak van Weesfietsen bij stations. Gepresenteerd wordt de tweede versie van het Handboek Weesfietsen, een bundeling van de ervaringen met de aanpak van weesfietsen.

Locatie: AFAC, Elst
Tijd: 12:30 - 16:30 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #updateweesfietsen

Lees verder...

Fiets je fit!

25 oktober 2012
Het Fietsberaad organiseert samen met de gemeente Zwolle een bijeenkomst over het stimuleringsproject ‘Fiets je Fit!’, waarbij deelnemers 40 dagen lang 20 minuten per dag gaan fietsen.

Locatie: Wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20, Zwolle.
Tijd: 12:30 - 16:30 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #fietsjefitmeeting

Lees verder...

International Cycling Safety Conference 2012

07 en 08 november 2012
De eerste internationale conferentie over verkeersveiligheid van fietsers, bedoeld voor onderzoekers en beleidsmakers uit de hele wereld.

Locatie: Helmond
Tijd: 15:00 uur
Kosten: 150 euro
Twitter: #safecycling2012

Lees verder...

Europese fietsprojecten in Nederland

24 januari 2012

Nader informatie over het programma volgt later.

Locatie: Eindhoven
Tijd: 12:30 - 17:00 uur

Lees verder...

Publicaties voor uw buitenlandse bezoekers

Heeft u binnenkort buitenlands bezoek over de vloer dat meer wil weten over het Nederlandse fietsbeleid? Het Fietsberaad heeft nog een aantal publicaties in het Duits, Frans, Spaans en Engelse in voorraad waarvan u gratis een aantal exemplaren kunt bestellen.
Het gaat om 20 dozen (25 stuks per doos) DVD's Cycling in the Netherlands - Learning from examples; vijf dozen (28 stuks per doos) Spaanse exemplaren van Cycling in the Netherlands; één doos Franse (28 stuks) en zes dozen Duitse. Daarnaast hebben we nog vier dozen à 75 stuks van Fietsberaadpublicatie 7a. The bicycle capitals of the world: Amsterdam and Copenhagen.
Geïnteresseerd? Bestel rechtstreeks via onderstaande links:

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fietscoach geen onverdeeld succes

image

Het is een beetje dweilen met de kraan open. De fietscoaches die in Amsterdam het fietsparkeren probeerden te reguleren zorgden weliswaar voor een opgeruimdere aanblik, maar het effect is van korte duur en ze bestrijken slechts een beperkt gebied.

Lees verder...

Gezondheid belangrijkste reden om te fietsen

image

De gemiddelde fietser in de regio Arnhem-Nijmegen is ouder dan 40 jaar en is hoogopgeleid en rijdt vaak meer dan 6 km, aldus een onderzoek van de stadsregio.

Lees verder...

Bijna 35.000 km fietspad in Nederland

In Nederland ligt bijna 35.000 kilometer fietspad. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond aan de hand van gegevens uit de Fietsersbond Routeplanner. Dat is meer dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009.

Lees verder...

Vooral aandacht voor de fiets bij ChristenUnie en GroenLinks

image

De ChristenUnie en GroenLinks besteden in hun verkiezingsprogramma de meeste aandacht aan de fietser. De - nu nog grote - partijen noemen de fiets kort in algemene bewoordingen.

Lees verder...

Gebrekkige registratie verkeersongevallen belemmert onderzoek naar fietsonveiligheid

image

Het ontbreken van een goede verkeersongevallenregistratie is een van de belangrijkste knelpunten om het onderzoek naar de verkeersonveiligheid van fietsers op een hoger plan te brengen. Dat stelt de SWOV in de studie 'Van fietsongeval naar maatregelen: kennis en hiaten'.

Lees verder...

Onderzoek naar gevolgen verandering fietsgebruik

image

Volgens onderzoekers van de universiteit van Amsterdam is het fietsgebruik in Nederland aan het veranderen. Daarom is belangrijk dat de sociale en ruimtelijke gevolgen hiervan voor het beleid in kaart worden gebracht.

Lees verder...

App beloont voetgangers en fietsers

Een gratis bezoekje aan de kapper of een dagje in de sauna. Wie vaak fietst of loopt kan het met de re:route app verdienen.

Lees verder...

CROW Handboek parkeren verschenen

Het nieuwe Handboek parkeren van CROW gaat vooral over de auto maar ook het parkeren van de fiets komt aan de orde.

Lees verder...

Fietsers communiceren meer in Shared Space omgeving

image

De achterliggende gedachte bij Shared Space is dat verkeersdeelnemers het ontbreken van borden compenseren door beter met elkaar te communiceren. En dat blijkt ook in de praktijk het geval te zijn, zo blijkt uit een bachelorthese van K. de Vries in het kader van de opleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees verder...

Kosten-batenanalyse ook voor fietsprojecten mogelijk

Een overstap van auto of bus naar de fiets heeft een positief maatschappelijke effect dat varieert van enkele centen per kilometer voor een overstap van auto naar fiets tot twee kwartjes voor een overstap van bus naar fiets. Dat blijkt uit een verkennende studie naar de mogelijkheden om maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA) uit te voeren voor fietsprojecten.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.