Fietsberaad

vrijdag 1 februari 2013

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Inspiratiebijeenkomst Fiets

21-03-2013 

Gemeente Enschede, Regio Twente en Keypoint Consultancy organiseren in samenwerking met het Fietsberaad een middagbijeenkomst over actuele en inspirerende onderwerpen rondom de fiets en fietsbeleid.

Locatie: Grolsch Veste, Enschede
Tijd: 11:30 - 16:30
Kosten: Gratis
Twitter: #FietsTwente

Lees verder...

Tip voor alle gemeenten

plaatje

Alle gemeenten moeten in 2013 een actieplan fietsveiligheid opstellen. Fietsberaadpublicatie 19a (Grip op enkelvoudige ongevallen) en Fietsberaadpublicatie 19b (Grip op fietsongevallen met motorvoertuigen) bieden een solide basis.
Klik hieronder voor meer info en bestellen.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Zaanstad neemt meldsysteem voor fietsongevallen door gladheid in gebruik

image

 De gemeente Zaanstad heeft als eerste gemeente een speciale website in gebruik genomen waar fietsers kunnen melden als ze zijn gevallen als gevolg van de gladheid. De website maakt onderdeel uit van een pilotproject van het Ministerie van IenM en het Fietsberaad dat tot doel heeft het aantal ongevallen door winterse gladheid terug te dringen en fietsers beter te informeren over de omstandigheden op de weg.

Lees verder...

Onderzoek naar 'Vergevingsgezinde Fietspad'

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het project ‘Het Vergevingsgezinde Fietspad’ van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gekozen als meest innovatieve onderzoeksplan om de fietsveiligheid bij 50-plussers te vergroten. Het Vergevingsgezinde Fietspad moet van nature tot wenselijk fietsgedrag uitnodigen en waar nodig foutcorrigerend en letselbeperkend werken.

Lees verder...

Wachttijdvoorspellers in Groningen aangepast

image

Krijg je als fietser bijna groen licht, volgens de wachttijdvoorspeller van het verkeerslicht. Sta je toch nog een tijdje te wachten. De laatste twee lichtpuntjes van de voorspeller blijven branden. Voor dat ongemak zijn oplossingen gevonden, zo meldt de gemeente Groningen. De benodigde software-aanpassingen worden de komende jaren tijdens het regulier onderhoud doorgevoerd.

Lees verder...

Fietsen op de ringweg

In Nederland kennen we de Fietsstraat maar in Wenen wil men nog een stap verder gaan door fietsers toe te laten op de auto-rijbaan.

Lees verder...

Medisch Spectrum Twente legt fietser in de watten

image

Binnen het Medisch Spectrum Twente (MST) is de fiets al een veel gebruik transportmiddel. En ook voor het woon-werkverkeer pakt de helft van de medewerkers de fiets. Dat aandeel kan nog verder groeien, zo denkt het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door de medewerkers bewust te maken van de kosten van het reizen.  

Lees verder...

Proef met detectiesysteem in stalling geslaagd

Een proef met een speciaal systeem om fietsen te detecteren in de stationsstalling is volgens Prorail geslaagd. Het systeem wijst fietsers de lege fietsparkeerplekken aan. Het helpt tegelijkertijd weesfietsen, die de eigenaar niet meer ophaalt, te lokaliseren. En het zorgt voor betere benutting van fietsenstallingen.

Lees verder...

Brede steun voor onderzoek fiets in voor- en natransport

Er komt een breed gedragen onderzoek naar het gebruik van de fiets als voor- en natransport bij multimodale knooppunten en de mogelijkheden om dit aandeel te vergroten. Een aantal organisaties - waaronder het Fietsberaad - verenigd in een 'fietscommunity' gaat het onderzoek begeleiden en faciliteren.

Lees verder...

'Visionairs' gratis naar Velo-city 2013

Onder de 30 jaar en een bijzondere visie op de - promotie van de - fiets? Dien een paper in voor Velo-city en maak kans op een gratis entreebewijs.

Lees verder...

Meer plek om de fiets te stallen in Haagse binnenstad

image

De gemeente Den Haag gaat werk maken van het fietsparkeren in de binnenstad. Er komen duizenden stallingsplekken voor de fiets bij en speciale fietsparkeervakken. De fietsnietjes verdwijnen, want hieraan staan te vaak weesfietsen en fietswrakken, aldus de gemeente. Het geld komt uit het Parkeerfonds.

Lees verder...

Trekkers verdwijnen van parallelwegen In Friesland

Trekkers verdwijnen steeds meer van de parallelwegen in Friesland. Voor de veiligheid van fietsers wil de provincie landbouwverkeer verplaatsen naar de hoofdrijbaan.

Lees verder...

Belgiƫ neemt fietsstraat op in de wet

Hoewel België tot nu slechts twee fietsstraten kent, loopt men voor op Nederland. Want vorig maand werd per Koninklijk Besluit de status van de fietsstraat officieel bezegeld. In Nederland wordt nog gewacht op een wettelijke regeling.

Lees verder...

Fietsgebruik gestegen volgens CBS

Het fietsgebruik is volgens cijfers van het CBS in 2011 fors gestegen. In 2010 werd 13,7 miljard kilometer afgelegd op de fiets, in 2011 15 miljard kilometer.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.