Fietsberaad

dinsdag 1 oktober 2013

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

De inzet van de Fietsersbond voor gemeentelijk fietsbeleid

08-10-2013

Het Fietsberaad organiseert een bijeenkomst waar wederzijdse praktijkervaringen van fietsambtenaren van gemeenten en vrijwilligers van de Fietsersbond aan de orde komen.

Locatie: De Goudse Schouwburg, Boelekade 67, 2806 AE Gouda
Tijd: 12:30 - 16:30 uur
Kosten: gratis
Twitter: #inzetfietsersbond

Lees verder...

Workshop lokale aanpak veilig fietsen

21-11-2013

Een praktische workshop voor medewerkers van gemeenten die een lokale aanpak veilig fietsen hebben gemaakt of gaan maken. Onderdeel van het Nationale Fietscongres 2013.

Locatie: Helmond
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Kosten: gratis
Twitter: #INFC2013

Lees verder...

Workshop pilots veilige fietspaaltjes

21-11-2013

Tijdens deze workshop wordende eerste resultaten gepresenteerd van camera-observatieonderzoek op de pilotlocaties voor veilige fietspaaltjes.

Locatie: Helmond
Tijd: 15:30 - 16:30 uur
Kosten: gratis
Twitter: #INFC2013

Lees verder...

Nationaal Fietscongres 2013

21-11-2013

Het Nationaal Fietscongres 2013 vormt samen met het wetenschappelijk International Cycling Safety Congres en twee Fietsberaad bijeenkomsten het Internationaal Fietscongres 2013.

Locatie: Helmond
Tijd: 10:00 - 16:45 uur
Kosten: €245
Twitter: #INFC2013

Lees verder...

Fietsberaadpublicatie 25: Kwaliteitsnormen fietsparkeervoorzieningen BTM-haltes

Deze publicatie geeft een impuls aan de kwaliteitssprong die nodig is om tot goede fietsparkeervoorzieningen te komen nabij BTM-haltes; voldoende plaatsen met de juiste kwaliteit en op de goede plek

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Financiering nieuwe snelfietsroutes nog niet rond

image

Het Rijk is bereid een steentje bij te dragen aan de aanleg van nieuwe snelfietsroutes, maar hoeveel en wanneer precies is op dit moment nog niet duidelijk. Dat bleek bij de presentatie van de nota 'Een toekomstagenda voor snelfietsroutes'. Daarin stelt de Fietsersbond samen met enkele regio's en provincies voor het aantal snelfietsroutes fors uit te breiden.

Lees verder...

Limburg legt wielertoertochten aan banden

De toename van het aantal recreatieve wielrenners en het aantal wielertoertochten legt te veel druk op het Limburgse heuvellandschap. Daarom komt er een vergunningsplicht voor wielertoertochten met meer dan 250 deelnemers.

Lees verder...

Brussels Gewest kiest voor rechtdoor-door-rood

image

Op 75 kruispunten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verschijnen borden die rechtsaf-door-rood of rechtdoor-door-rood bij verkeerslichten toestaan voor fieters.

Lees verder...

Fietsers helpen gemeenten om onveilige plekken op te sporen

image

De inwoners van acht gemeenten in Brabant kunnen gevaarlijke situaties op fietsroutes melden op de website www.fietsmeldpunt.nl. Ze kunnen daar ook de meldingen van andere fietsers bekijken en eventueel ondersteunen door erop te stemmen. Op basis van de meldingen kan de gemeente beoordelen welke knelpunten men snel moet aanpakken. Ook andere gemeenten kunnen van de website gebruik gaan maken. 

Lees verder...

Publiekscampagne vestigt ook aandacht op gebruik smartphone op de fiets

Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone. Dat is de boodschap van de publiekscampagne die van start is gegaan.

Lees verder...

Slecht weer belangrijkste reden om niet te fietsen

Gevraagd naar de belangrijkste reden voor ANWB-leden met een fiets om deze niet te gebruiken, antwoordt 90 procent: slecht weer. Op de tweede plaats met 87 procent staat het argument: zware boodschappen.

Lees verder...

Zaanstad regelt tijdsduur fietsparkeren blauwe vakken in APV

De gemeente Zaanstad gaat de maximale tijdsduur voor het parkeren van fietsen in de blauwe vakken op de Rustenburg in Zaandam opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Tot dat geregeld is, wordt er niet gecontroleerd op de tijdsduur van het fietsparkeren in de blauwe vakken. Mensen die de afgelopen tijd een boete hebben gekregen voor het overschrijden van de maximale tijdsduur, kunnen hun geld terugkrijgen.

Lees verder...

'Niet overal maar wachttijdvoorspellers plaatsen'

image

De afgelopen jaren zijn veel wegbeheerders overgegaan tot het plaatsen van wachttijdvoorspellers als sympathieke en fietsvriendelijke maatregel. Maar de vraag is of dat wel zo verstandig is. Want soms leiden wachttijdvoorspellers zelfs tot langere wachttijden voor fietsers.

Lees verder...

'Ontvlechten' is goed voor de fietsveiligheid

Het ontvlechten van fiets- en autonetwerken verbetert de veiligheid van fietsers. Daarnaast stijgt het aandeel van de fiets in de modal split licht. Dat laat een uitgebreide statistische analyse met gegevens van 66 grotere gemeenten zien. 

Lees verder...

Nieuwe webtool Veilig Fietsen voor gemeenten gelanceerd

image

CROW-Fietsberaad heeft de webtool Veilig Fietsen geïntroduceerd. De webtool helpt gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van een lokale aanpak Veilig Fietsen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) hebben afgesproken dat alle gemeenten dit jaar een ‘Lokale Impuls Veilig Fietsen’ zullen opstellen.

Lees verder...

Basisschoolleerlingen gaan steeds minder op de fiets of lopend naar school

image

Bijna alle basisschoolleerlingen wonen op fietsafstand van de school, dat wil zeggen binnen 2 kilometer. En 9 van de 10 wonen op loopafstanden (binnen 1 km). Toch komt maar tweederde per fiets of te voet. De rest, zo'n 30 procent, wordt met de auto gebracht.

Lees verder...

Nachtverlichting in het Stationspad

image

Een smal strookje asfalt vormt de kortste weg tussen het station en de woonwijk. Maar 's avonds zie je geen hand voor ogen. En een rij lantarenpalen wil je niet het buitengebied. Leds in het wegdek wijzen nu de weg.

Lees verder...

Zwolse Fietsrotonde in gebruik

De Zwolse Fietsrotonde is in gebruik genomen. Auto’s kunnen er niet rond rijden maar de fietsers wel. 

Lees verder...

Geen bewijs voor effectiviteit reflecterende kleding

image

Er is geen bewijs dat fluorescerende of retroflecterende kleding of andere opvallende uitrusting leidt tot minder fietsongevallen. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek van de Universiteit van Nottingham.

Lees verder...

Zeeuwse leerlingen groep 1 krijgen fietshelm

Veel nieuwe leerlingen van groep 1 krijgen dit schooljaar een fietshelm cadeau. Dat gebeurt in de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Veere, Borsele. Reimerswaal, Tholen en Sluis. De actie is onderdeel van het project 'Coole kop, helm op!'

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.