Fietsberaad

maandag 3 februari 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Themabijeenkomst Fietsstroken

11-02-2014

Op dinsdagmiddag 11 februari a.s. organiseert CROW Fietsberaad een bijeenkomst over de toepassing van fietsstroken op wegen binnen en buiten de bebouwde kom. Centrale vragen: wanneer niet doen, wanneer wel en wat is dan de gewenste wegindeling?

Locatie: Nieuwe Buiten Sociëteit, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis
Twitter: #fietsstrookbijeenkomst

Lees verder...

Nederland Fietsland: Fictie of Feit?

4-03-2014

ANWB, NBTC en het Landelijk Fietsplatform organiseren tijdens de Fietsvak een congres over - de promotie van - recreatief fietsen in Nederland. Kamerleden van SP, CDA en PvdA presenteren hun initiatiefnota over fietsen en wandelen.

Locatie: Amsterdam
Tijd: 14:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder...

European Cycle Logistics Federation Conference

12-04-2014

Op 12 april vindt de European Cycle Logistics Federation Conference plaats met sprekers als Mikael Colville-Andersen, Steven Fleming en Arne Melse van DHL Express. Op 13 april vindt de markt/beurs plaats voor een breed publiek.

Locatie: Cultuurspinnerij de Vasim, Nijmegen
Tijd: 09:00 - 17:45 uur
Kosten: gratis

Lees verder...

NBS Bruggendag

27-03-2014 

De Bruggendag 2014 heeft als als thema fiets- en voetbruggen. CROW presenteert er de nieuwe 'Ontwerpwijzer bruggen langzaam verkeer'.

Locatie: Utrecht
Tijd: 13:30 - 17:00 uur
Kosten: €95,-

Lees verder...

Digitaal abonnement Fietsverkeer

Ontvangt u het magazine Fietsverkeer per post, maar zou u deze liever via de e-mail ontvangen? Of heeft u eerder uit milieu overwegingen afgezien van een abonnement op Fietsverkeer?

Het Fietsberaad biedt nu een digitaal abonnement Fietsverkeer aan. Met dit abonnement ontvangt u tweemaal per jaar een e-mail met een link naar de nieuwe Fietsverkeer.

>> Wijzig uw abonnement in Mijn Fietsberaad

Lees verder...

Zet de paal niet terug!

plaatje

Tip - In verband met de gladheidsbetrijding hebben veel gemeenten paaltjes van de fietspaden verwijderd. Nu het einde van de winter nadert een tip uit het keuzeschema Sanering paaltjes op fietspaden: “Plaats een paaltje alleen terug als er klachten komen”. En nog een aanvullende tip: zorg voor een goede registratie van de klachten, zodat u ook in de toekomst kunt achterhalen waarom het paaltje teruggeplaatst is.”

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Amsterdam onderzoekt 'Groene Lopers'

image

Amsterdam gaat de haalbaarheid onderzoeken van een netwerk van 'Groene Lopers' dat de binnenstad over comfortabele, veilige en groene fietsboulevards verbindt met alle Amsterdamse NS-stations en met de groene buitengebieden van de stad. Een initiatiefvoorstel met deze strekking is door de gemeenteraad aangenomen.

Lees verder...

Gemeente Groningen winnaar duurzaamste mobiliteit 2013

De gemeente Groningen is door KpVV uitgeroepen tot de stad met de meest duurzame mobiliteit in 2013. De gemeente heeft dit te danken aan goede scores voor luchtkwaliteit, geluidsbelasting en de duurzame alternatieven als fietsvoorzieningen en P+R-terreinen.

Lees verder...

Restyling fietsdetectielamp

image

Breda geeft de fietsdetectielampen een nieuw en herkenbaar gezicht.

Lees verder...

Gratis stalling meer gebruikt

De Biesieklettes in het centrum van Den Haag worden goed gebruikt nu ze sinds 1 december gratis zijn. Alle vijf locaties in het centrum verwelkomden in december fors meer bezoekers dan een maand eerder.

Lees verder...

Lessen uit OECD landen

image

De OECD telt 54 lidstaten waar de fiets soms nauwelijks aanwezig is, maar soms ook het stadsbeeld domineert. De fietservaringen uit veel van die landen is nu samengebracht in een nieuwe OECD uitgave 'Cycling, Health and Safety'.

Lees verder...

Richtlijn Bewegwijzering 2014 biedt handvatten voor uniforme bewegwijzering

Tot nu toe verschilt de bewegwijzering in Nederland per wegtype en locatie. De nieuwe CROW-publicatie ‘Richtlijn bewegwijzering 2014’ helpt wegbeheerders en overige betrokkenen om de toepassing van wegwijzers te uniformeren en te optimaliseren.

Lees verder...

'Help de fietser onder de Bieb'

image

"Ik wist niet eens dat er een fietsenstalling is. Terwijl ik alleen maar per fiets naar de centrale bieb ga'. Dat meldt één van de inzenders van de prijsvraag die Stadsdeel Centrum van Amsterdam heeft uitgeschreven waarbij om oplossingen wordt gevraagd om de leegstand van de ondergrondse fietsenstalling bij de bibliotheek tegen te gaan.

Lees verder...

Led-parkeervakken moeten fietsparkeerproblemen in Amsterdam helpen oplossen

Door op piekmomenten gebruik te maken van met led-lijnen gemarkeerde parkeervakken, kan op een aantal plaatsen in Amsterdam het fietsparkeren beter worden geregeld. Soms kan het zelfs een alternatief vormen voor duurbetaalde oplossingen in de vorm van ondergrondse stallingen.

Lees verder...

‘Nadenken over gevolgen automatisch rijden’

image

Wetenschappers die zich met fietsveiligheid bezighouden verwachten dat ontwikkelingen in de automotive industrie grote gevolgen hebben voor fietsveiligheid. Op de website van de Nationale Onderzoeksagenda Fietsveiligheid (NOaF.nl) blikken vijf wetenschappers in de nabije toekomst en formuleren hun onderzoekswensen.

Lees verder...

Hoeveel is vijf minuten tijdwinst waard?

Wat is de winst voor een fietser die vijf minuten eerder op de plaats van bestemming arriveert? Tot nu toe is de zogenaamde 'Value of Time' voor de fiets nooit echt goed vastgesteld. Toch is het van belang om dat te weten, nu steeds vaker kosten-batenanalyses bepalen welk project voorrang krijgt. KiM gaat er onderzoek naar doen.

Lees verder...

Meteo Consult lanceert gladheidsverwachting voor fietspaden

image

De voorbereidingen kostte meer tijd dan verwacht, maar nu is er dan: de fietspadgladheidsverwachting voor wegbeheerders.

Lees verder...

Meer ruimte voor fietsparkeren in Haagse Regentessekwartier

Van alle 4524 fietsen die eind vorig jaar in kaart zijn gebracht in het zuidelijk deel van het haagse Regentessekwartier, zijn er 564 plus 2 brommers weggehaald omdat ze vier weken lang niet werden gebruikt.

Lees verder...

OV-fietscarrousel op proef in Zeist

image

Na Bunnik heeft ook Zeist een OV-fietscarrousel in gebruik genomen bij het busstation. Er staan 24 OV-fietsen klaar voor bezitters van een abonnement.

Lees verder...

Ruim 3600 opgeloste meldingen via bordjeweg.nl

image

Via de website bordjeweg.nl kunnen fietsers meldingen doen over LF-bordjes en knooppuntbordjes en knooppunt-informatiepanelen. Sinds de start in 2010 zijn al ruim 3600 van die meldingen opgelost.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.