Fietsberaad

dinsdag 6 mei 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Tweede Themabijeenkomst Fietsstroken

22-05-2014

Vanwege de grote belangstelling voor het onderwerp, organiseert CROW Fietsberaad een tweede bijeenkomst over de toepassing van fietsstroken op wegen binnen en buiten de bebouwde kom.

Locatie: Apollo Hotel, Stationsplein 14, 4811 BB Breda
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis
Twitter: #fietsstrookbijeenkomst

Lees verder...

Velo City Global 2014

27/30-05-2014

's Werelds grootste internationale conferentie over de fiets heeft dit jaar plaats in Australië. 

Lees verder...

De ideale tandem: Fiets en OV

5-06-2014

Betere integratie van OV en fietsprojecten biedt enorme kansen voor duurzame mobiliteit. Fietsersbond, Platform Fietsfilevrij en Railforum organiseren een seminar. Aan de orde komen het beleid, het onderzoek en praktische voorbeelden uit binnen- en het buitenland.

Locatie: Railforum, Seats2Meet Utrecht CS (zaal 13)
Tijd: 13:30 - 17:45 uur
Kosten: gratis

Lees verder...

Fietsparkeercongres 2014

12-06-2014

CROW-Fietsberaad organiseert het Fietsparkeercongres 2014. Alle actuele ontwikkelingen op het gebied van fietsparkeren komen aan de orde. Met interessante sessies voor beleidsmakers, ontwerpers, beheerders en handhavers. 
Thema's zijn onder andere: financiering, stationsstallingen, nieuwe beheerssystemen, ontwerp hellingen, handhaving, buurtstallingen, parkeren in uitgaangsgebieden, communicatiecampagnes, e.a. Er is ook een informatiemarkt. Hier worden nieuwe technieken en instrumenten gedemonstreerd. 
Het congres is gratis voor medewerkers van overheden. Voor anderen kost deelname €200,- (ex. btw). 

Locatie: Caballerofabriek, Saturnusstraat 60, 2516 AH Den Haag
Tijd: 10:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis voor overheden / €200,- voor anderen
Twitter: #fietsparkeercongres2014

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Zweeds onderzoek duidt op positief effect fietsstroken

image

Niet alleen in Nederland speelt de discussie rond fietsstroken. Ook in Zweden vraagt men zich af wat nu precies het effect is van een fietsstrook. Uit onder andere video-onderzoek blijkt dat automobilisten en fietsers elkaar in ieder geval meer ruimte bieden.

Lees verder...

NS wordt aangesproken op deur-tot-deur vervoer

De NS zal worden afgerekend op de prestaties in de hele vervoerketen. Van deur-tot-deur, inclusief de daarbij behorende fietsvoorzieningen. Dat staat in de concept-vervoerconcessie die voor inspraak is vrijgegeven.

Lees verder...

Acht procent minder verkeersdoden onder fietsers in 2013

In 2013 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn er 80 minder dan het jaar ervoor, een daling van ruim 12 procent. Er vielen vooral onder motorrijders, maar daarnaast ook onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en voetgangers minder dodelijke slachtoffers

Lees verder...

Paradiso beproeft systeem om ondergrondse stallingen beter toegankelijk te maken

image

De ondergrondse stalling bij Paradiso in Amsterdam heeft de primeur van een borstel- en rolsysteem dat de fiets een beetje afremt bij het afdalen en de fietser een duwtje meegeeft bij het weer verlaten van de stalling.

Lees verder...

Fietscommunity wil wetenschap en praktijk koppelen

VerDuS-programma Duurzame Bereikbaarheid Randstad, Transumo Footprint, Fietsersbond en Fietsberaad/CROW hebben het initiatief genomen tot het opzetten van een Community of Research & Practice voor de Fiets. De 'fietscommunity' gaat tot medio 2014 twee onderzoeksprojecten faciliteren.

Lees verder...

Fietsers botsen vaker met elkaar

image

Meer fietsers belanden op de Eerste Hulp als gevolg van onderlinge botsingen. Dat aantal lijkt veel sterker toe te nemen dan andere typen fietsongevallen. Het grootste probleem daarbij vormen niet de botsingen tussen fietsers en wielrenners. Aanrijdingen tussen wielrenners onderling, maar vooral tussen gewone fietsers onderling, komen veel meer voor. Dat zegt Veiligheid_NL op basis van een analyse van gegevens uit het Letsel Informatie Systeem en een enquête onder wielrenners.

Lees verder...

Meer fietsen kan in Europa jaarlijks 10000 mensenlevens schelen

Ieder jaar zouden 10.000 levens gespaard blijven als in alle belangrijke Europese steden evenveel gefietst zou worden als in Kopenhagen. Daarnaast zou dat werk opleveren voor 76.600 mensen.

Lees verder...

Extra aandacht voor fiets in veiligheidslabel scholen Flevoland

image

Flevoland heeft een speciale website in gebruik genomen om het verkeersveiligheidslabel voor scholen extra onder de aandacht te brengen. En daarmee ook de fietsveiligheid.

Lees verder...

Londense bussen voorzien van fietsdetectie

De bussen in Londen worden voorzien van speciale detectie-apparatuur om fietsers en voetgangers te detecteren. Men hoopt zo het aantal ongevallen terug te dringen.

Lees verder...

Leiden heeft stalling pal in het centrum

image

Dichter bij het centrum kun je niet zitten. Pal onder V&D en tegen de markt in hartje Leiden is een nieuwe stalling met zo’n 900 plaatsen in gebruik genomen.

Lees verder...

Europese subsidies geven soms net een duwtje extra

Verschillende Nederlandse gemeenten en regio’s hebben soms aardige Europese subsidies voor de fiets in de wacht weten te slepen. Maar los van de hoogte van de bijdrage, heeft Europese samenwerking ook andere voordelen.

Lees verder...

Raamplan Fietsdiefstal

De Stuurgroep Fietsdiefstal heeft een nieuw Raamplan Fietsdiefstal vastgesteld. Het plan richt zich op preventie, registratie en opsporing.

Lees verder...

Ondergrondse stalling niet vol te krijgen

image

Een tijdelijke fietsenstalling vervangt de ondergrondse stalling in de kelder van het Maagjesbolwerk in Zwolle. Die was niet vol te krijgen. De gemeente bouwt nu een nieuwe bovengrondse stalling.

Lees verder...

Slingerremmers als redelijke alternatief

image

Een overrijdbare slingerremmer lijkt redelijk effectief, mits goed ontworpen. Maar op routes met veel fietsers is het misschien niet zo’n goed idee.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.