Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 juni 2016

BIJEENKOMSTEN

Innovatie Overleg Fietsparkeren

9 juni 2016

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen. 

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00
Kosten: gratis

Lees verder »

Fietsdelen: van beleid tot exploitatie

9 juni 2016

Adviesbureaus APPM en The New Drive organiseren een excursie naar Antwerpen voor overheden (beleidsmakers en bestuurders) die iets willen met deelfietsen. Kosten: €100,-.

Lees verder »

Inzet social media binnen uw gemeente of provincie

16 juni 2016

Deze bijeenkomst, georganiseerd door CROW, geeft u inzicht in de kracht van social media, maar ook hoe social media inzet. Speciaal voor professionals werkzaam in het vakgebied verkeer en vervoer.

Locatie: CROW, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: €125,-

Lees verder »

Workshop Capaciteit fietspaden bij VRI's

5 juli 2016

In samenwerking met DTV Consultants organiseert CROW-Fietsberaad een workshop over de capaciteit van fietspaden bij VRI's. Deze workshop is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden.

Locatie: CROW-Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Summer School Mobiliteit: vorm de toekomst

5 t/m 7 juli 2016

Deelnemers aan deze CROW-cursus krijgen inzicht in de toekomst van mobiliteit en vinden samen met tien topsprekers en docenten antwoorden op strategische en beleidsmatige vragen. 

Locatie: Van der Valk Hotel Veenendaal
Tijd: 09:30 uur - 16:30 uur
Kosten: €1695,-

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Eerste 24 uur gratis fiets stallen bij Amsterdamse treinstations

image

De gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, NS en ProRail gaan intensief samenwerken op het gebied van de exploitatie, handhaving, het beheer en onderhoud van fietsenstallingen bij de tien Amsterdamse treinstations. Daarnaast werken partijen aan een uniform fietsparkeerconcept dat toegepast zal worden op alle stationsstallingen van de gemeente en NS/ProRail.

Lees verder »

Brede mobiliteitscoalitie pleit voor meer investeringen in vervoer

Nu de economie weer aantrekt komt er aanzienlijk meer verkeer op de weg. Er is daarom meer geld nodig voor de versnelde aanpak van weginfrastructuur, kwalitatief hoogwaardiger spoorvervoer en excellente fietsvoorzieningen.Dat schrijven 24 mobiliteitsorganisaties in een brandbrief aan premier Rutte. 

Lees verder »

Deelfiets in Keulen kent voorspoedige start

image

De deelfiets in Keulen groeit als kool. In het eerste jaar werden de fietsen 340.000 keer uitgeleend en werden 21.000 gebruikers geregistreerd.

Lees verder »

Beweeglogica moet Amsterdammer uitdagen om meer te bewegen

Het college van B&W heeft de ‘Amsterdamse Beweeglogica’ vastgesteld. Het moet een aanzet geven om bij de inrichting van de stad meer rekening te houden met de gezondheid. Ook de fiets speelt daarbij een rol.

Lees verder »

Eén logo voor alle fietssnelwegen in Vlaanderen

image

De vijf Vlaamse provincies ontwikkelden samen een logo en een uniforme bewegwijzering voor de fietsostrades/fietssnelwegen. Die moeten de 110 fietssnelwegen in Vlaanderen, goed voor 2400 kilometer, beter herkenbaar maken.

Lees verder »

Ruime verdubbeling OV-fiets locaties in Rotterdam

image

In Rotterdam wordt dit jaar het aantal OV-fietsen uitgebreid. En in Brabant komt de ov-fiets ook bij 5 grote busstations.

Lees verder »

Maak een virtuele fietstocht door New York

Altijd al eens willen rondfietsen in Kopenhagen? Of in New York? Een speciale website met videobeelden biedt de mogelijkheid om een virtuele fietstocht door de stad te maken.

Lees verder »

Inspiratiedag Tourpeloton brengt nieuwe inzichten

image

Je moet weten wat de fietser beweegt, waar hij behoefte aan heeft. Die vraag kwam bij vrijwel alle ploegen naar voren tijdens de Inspiratiedag van het Tourpeloton op 20 april. Onderzoek naar die vragen staat hoog genoteerd bij de Tour de Force ploegen. 

Lees verder »

Gemeente Nijmegen uitgeroepen tot Fietsstad 2016

image

De gemeente Nijmegen is volgens de Fietsersbond de beste Fietsstad van Nederland. Het is de winnaar van de verkiezing Fietsstad 2016. 

Lees verder »

Stichting FietsParKeur gaat verder kijken dan het rek

De Stichting FietsParKeur is verantwoordelijk voor het certificeren van fietsparkeersystemen. Met ingang van 1 juni 2016 zal de Stichting haar werkzaamheden verbreden. Naast het beoordelen van de fietsenrekken zal de Stichting FietsParKeur ook adviseren over de implementatie van deze systemen.

Lees verder »

Fietsende vijftiger is vijf kilo lichter

image

Een fietsende vijftiger weegt zo’n 5 kg minder dan zijn autorijdende collega. Dat is uitkomst van een Engelse studie naar de relatie tussen obesitas en de manier waarop men naar het werk reist.

Lees verder »

‘Welvaartswinst van fietssnelwegen beperkt’

Een overstap van de auto of het openbaar vervoer naar de fiets levert substantiële maatschappelijke baten op. Maar veel van de bekende maatregelen leveren naar verwachting maar een beperkte bijdrage.
Dat schrijven het CPB (Centraal Planbureau) en het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) in het rapport Kansrijk mobiliteitsbeleid.

Lees verder »

Congestieheffing kan tot meer fietsgebruik leiden

image

Sommige Europese steden gebruiken de opbrengsten van de congestieheffing voor fietsmaatregelen. Vooral in Londen en Milaan heeft dat positieve resultaten opgeleverd.

Lees verder »

Ook Rotterdam gaat de buurtfietsenstalling subsidiëren

Het wordt vanaf 1 juni een aantrekkelijker om een buurtfietsenstaling op te zetten of op te knappen in Rotterdam. Er is een nieuwe subsidie beschikbaar, goed voor €400,- per fiets.

Lees verder »

Netwerk Fietsrouteplanner beter benutten voor beleid en verkeersmodellen

image

De Fietsrouteplanner die door de Fietsersbond is ontwikkeld wordt niet alleen gebruikt door fietsers. Het onderliggende netwerk wordt ook aangewend in verkeersmodellen en voor het ontwikkelen van fietsbeleid. Om het netwerk up-to-date te houden, zoekt de Fietsersbond aanvullende financiering bij de wegbeheerders.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter