Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 mei 2018

BIJEENKOMSTEN

Innovatie-overleg Fietsparkeren

16 mei 2018

Bijeenkomst voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen.

Organisatie: CROW-Fietsberaad
Locatie: CROW/Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

OV en deelfietsen: Wat is de rol van provincies en regio's?

05 juni 2018

Een verkennende bijeenkomst over de combinatie van openbaar vervoer en deelfietsen, bedoeld voor overheidsmedewerkers, met name van provinciale en regionale overheden.

Organisatie: CROW-Fietsberaad
Locatie: DOVA/CROW, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 13:00 - 15:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Nationaal Fietscongres 2018

21 juni 2018

Jaarcongres met dit keer als thema: Fietsgeluk. Op het programma staat onder meer de verkiezing van de Tour de Force Innovatieprijs 2018.

Organisatie: Acquirepublishing
Locatie: Rotterdam
Tijd: -
Kosten: €345 (ex btw)

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Dubbele asmarkering op proef in Utrecht

image

In en rond Utrecht is een pilot gestart met een nieuw type markering voor doorgaande fietsroutes.

Lees verder »

Doortrappen trapt door

Speciaal voor ouderen is het programma ‘Doortrappen’ ontwikkeld. In 2017 is deze aanpak getest in enkele pilots. En het krijgt nu een vervolg. 

Lees verder »

Zo verkeersveilig is jouw gemeente

Verkeersveiligheidsvergelijker.nl laat van alle Nederlandse gemeenten cijfers zien over verkeersveiligheid. Het gaat hierbij om cijfers over verkeersdoden, maar ook over (fiets)infrastructuur en meldingen van burgers over verkeersonveilige situaties. 

Lees verder »

Snelfietspaden meer dan lonend

image

De overheid zou er verstandig aan doen om ruim baan te geven aan het snelfietspad als een gezond, duurzaam en filevrij vervoermiddel. De maatschappelijk opbrengsten van de snelfietsroute Hellevoetsluis naar Spijkenisse liggen bijvoorbeeld ruim twee en een half keer zo hoog als de kosten.

Lees verder »

SWOV presenteert Duurzaam Veilig Update

Het Duurzaam Veilig-principe dateert al van 1992. Sindsdien is er het nodig veranderd. Er wordt meer gefietst, er zijn nieuwe ICT-mogelijkheden en de risicogestuurde aanpak wint terrein. Tijd voor een update.

Lees verder »

Meer mannen overleden bij fietsongeval

image

In 2017 kwamen 613 mensen om in het verkeer. Dat zijn 16 dodelijke slachtoffers minder dan in 2016. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. De toename van het aantal fietsslachtoffers is alleen bij mannen opgetreden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees verder »

Helpt u mee aan goede fietsparkeervoorzieningen?

image

In opdracht van CROW, is DTV Consultants bezig met een actualisering van de fietsparkeerkencijfers. Deze cijfers worden gebruikt om te bepalen hoeveel parkeergelegenheid voor fietsen bij verschillende voorzieningen nodig is. Om de cijfers te kunnen actualiseren, willen zij een beeld krijgen van hoeveel fietsen op dit moment geparkeerd staan bij allerlei voorzieningen. Zij voeren zelf tellingen uit, maar kunnen ook uw hulp goed gebruiken.

Lees verder »

Fietssnelweg beter voor je gezondheid

image

Fietsers die in Vlaanderen het traject Kontich-Antwerpen afleggen via drukke verkeersassen zoals de Prins Boudewijnlaan, krijgen tot drie keer meer roet en 20% meer ultrafijnstof binnen dan mensen die voor de fietsostrade F1 kiezen.

Lees verder »

Gratis fietsbus vervoert fietsers door tunnel

image

In het verleden was het voor de fietsende pendelaars in de haven bij Antwerpen onmogelijk om de Schelde over te steken. Nu kunnen ze gratis gebruikmaken van een fietsbus die hen door de Tijsmans- en/of Liefkenshoektunnel brengt.

Lees verder »

Rli: Omgevingswet benutten om gezondheid inwoners te verbeteren

Het leven in de stad kan een stuk gezonder als de overheid hieraan meer aandacht geeft. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘De stad als gezonde habitat: gezondheidswinst door omgevingsbeleid’.

Lees verder »

Fietsles voor de allerkleinsten

image

Demonteer de trappers als het kleine kind nog niet over voldoende evenwichtigsgevoel beschikt en gebruik het kinderfietsje voorlopig als loopfiets.Het Duitse onderzoekinstituut van de verzekeraars (UDV) geeft tips om de kleintjes aan de fiets te laten wennen.

Lees verder »

Wanneer een helm zinloos is en wanneer het je leven kan redden

In een Tsjechisch studie werden 119 dodelijke fietsongevallen onderzocht. 44 fietsers zouden het ongeluk mogelijk hebben overleefd als ze een fietshelm hadden gedragen.

Lees verder »

VNG en IPO pleiten voor belastingvrije vergoeding voor fietsparkeerplek bij station

image

Maak het mogelijk dat werkgevers hun werknemers belastingvrij een fietsparkeerplek in een betaalde fietsparkeergarage nabij een OV-station ter beschikking kunnen stellen. Het is één van de suggesties die VNG en IPO meegeven aan de staatssecretarissen van IenW en van Financiën.

Lees verder »

VanMoof lanceert abonnementsservice

Eerst was er Swapfiets. Nu is er ook de VanMoof abonneefiets.

Lees verder »

Innovatief wegdek: goedkoper en sneller

image

Er komen meer steeds meer soorten fietspadverharding op de markt. Je kunt er fietspaden goedkoper mee opknappen. En als fietser zou je er zelfs sneller op fietsen.

Lees verder »

Fietsen bevorderen via de portemonnee

image

De fiets is vaak sneller dan de auto en ook nog eens gezond. Maar een financieel zetje kan net dat extra duwtje in de rug geven. Zo kunnen fietsbeloningen zorgen voor een hoger fietsgebruik.

Lees verder »

Minder gestolen fietsen na pilot bij Centraal Station Enschede

In 2017 is het aantal aangiftes van fietsdiefstal op het Stationsplein in Enschede met 50% gedaald. Op basis van de eerste cijfers concluderen gemeente en politie dat de pilot om fietsdiefstal terug te dringen succesvol is geweest.

Lees verder »

Snelfietsroute ijsvrij gehouden met restwarmte papierfabriek

Een nieuw deel van de snelfietsroute Wageningen-Arnhem zal worden verwarmd met restwarmte uit het productieproces van een papierfabriek.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter