Fietsberaad
Nieuwsbrief
4 augustus 2014

BIJEENKOMSTEN

Expertbijeenkomst Fiets & Data

Op donderdag 25 september organiseert CROW-Fietsberaad in samenwerking met Provincie Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, de Fietsersbond en Keypoint een bijeenkomst over het verzamelen van data op het gebied van fiets- en voetgangersverplaatsingen. Welke data rondom fiets is er al beschikbaar? Wat kunnen we ermee? En hoe kunnen we die data met elkaar delen? 

Locatie: Provinciehuis Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA, Utrecht
Tijd: 13:00 - 17:30 uur
Kosten: overheden gratis, anderen 150 euro
Twitter: #fietsdata

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

Fietsverkeer 34

plaatje

Het nieuwe nummer van Fietsverkeer is verschenen. U kunt de artikelen hier downloaden en u kunt zich via 'Mijn Fietsberaad' gratis abonneren op het tijdschrift.

Fietsverkeer 34 bevat de volgende artikelen:

  • Een fietscoach kan helpen
  • CROW-Fietsberaad: Eén loket voor alle vragen
  • Ook de fietsende stapper moet zijn fiets ergens kwijt
  • Dutch Cycling Embassy: Van dominee naar koopman
  • Geen smalle fietsstroken meer
  • Wat kost een fietsenstalling?
  • Fietsparkeren in de cloud
  • Veilig stallen belangrijker dan beloning

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Digitaal abonnement Fietsverkeer

Ontvangt u het magazine Fietsverkeer per post, maar zou u deze liever via de e-mail ontvangen?


Het Fietsberaad biedt een digitaal abonnement Fietsverkeer aan. Met dit abonnement ontvangt u tweemaal per jaar een e-mail met een link naar de nieuwe Fietsverkeer.

>> Wijzig uw abonnement in Mijn Fietsberaad

Lees verder »

Staan uw stallingen op de kaart?

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft de website VeiligStallen.nl gelanceerd: een database van (bewaakte) stallingen in Nederland. We verzoeken gemeenten te controleren of alle stallingen op de kaart staan.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Brabant pakt uit met fietssite

image

Ons Brabant Fietst is de titel van een nieuwe website met alle fietsactiviteiten in Noord-Brabant. Er is niet alleen informatie te vinden over recreatief fietsen, maar ook aan het utilitaire fietsen wordt aandacht geschonken.

Lees verder »

Kopenhagen opent fietssnelweg hoog boven de grond

image

Cykelslangen ofwel Fietsslang is de naam van een opvallende nieuwe fietsverbinding in Kopenhagen. Een vier meter breed fietspad dat zich over 220 meter zo’n 5,5 meter boven het havengebied voort slingert.

Lees verder »

Warmtedetectie voor fietsverkeer

Op de N237 is de eerste warmtedetector geïnstalleerd door de provincie Utrecht. Dit detectiemiddel voor VRI’s onderscheidt fietsverkeer van auto’s, ziet voetgangers niet aan voor fietsers én kan fietsers tellen.

Lees verder »

Fietspaaltjes weg, nu de betonvoet nog

image

De gemeente Utrecht maakt serieus werk van het opruimen van fietspaaltjes. Nu de betonvoeten nog.

Lees verder »

Ambitieus fietsbeleid goed voor Brussel

Een ambitieus fietsbeleid kan Brussel tot 550 miljoen euro opleveren. Vooral de gezondheidseffecten dragen positief bij. Dat blijkt uit een studie die Brussel Mobiliteit liet uitvoeren naar de kosten en baten van het fietsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Lees verder »

Videospel moet jonge scholieren op weg helpen

image

Wetenschappers van de universiteit van Kassel ontwikkelden een computerspel waarmee jonge kinderen het fietsen kunnen oefenen. 

Lees verder »

Onderzoek naar spaakbeknellingen

Op initiatief  van het Verbond van Verzekeraars is een Safety Deal Spaakbeknellingen tot stand gekomen. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis als gevolg van voeten tussen de spaken.

Lees verder »

Tien ideeën uit het buitenland

image

We doen ons best om het Nederlandse fietsbeleid te verkopen in het buitenland. En vergeten misschien wel eens te kijken of we er ook wat  kunnen opsteken.  

Lees verder »

Fietsen moet tussen de oren zitten

Fietsen moet eerst tussen de oren zitten, voordat andere factoren als veiligheid, milieu en gezondheid eventueel een rol gaan spelen. Dat concludeert Henk Lenting, student Verkeerspsychologie van NHL Hogeschool in een thesis waarin hij vergelijkt waarom mensen in Nederland en in Engeland voor de fiets kiezen.

Lees verder »

Open data kaart laat locaties zien waar veel fietsen worden gestolen

image

In Rotterdam worden op de Coolsingel, Prins Alexanderlaan en Stationssingel de meeste fietsen gestolen.  Dat is te zien op een interactieve kaart die is gemaakt op basis van ‘open data’-cijfers van de Rotterdamse politie.

Lees verder »

Meer speed pedelecs verkocht

De snelle e-bike versie is tijdens het eerste halfjaar van 2014 aan een behoorlijke opmars begonnen, zo meldt het vakblad van de branche: Tweewieler.  

Lees verder »

Denemarken introduceert nationale fietsstrategie

image

De Deense overheid heeft de nationale fietsstrategie 2014 uitgebracht. Die leunt op drie speerpunten: de woon-werkfietser, de recreatiefietser en fietsveiligheid.

Lees verder »

Grootste landelijke ‘experience center’ voor fietsen komt in Ede

De Westhal van de historische ENKA-fabriek in Ede krijgt een spraakmakende nieuwe bestemming. Fietsenfabrikant Accell Nederland is voornemens om in het rijksmonument haar nieuwe ‘experience center’ De Fietser te vestigen. 

Lees verder »

Fietsen Scoort verdeelt subsidie voor ontwikkelingslanden

De fietscampagne Fietsen Scoort verdeelt € 10.000 over vier projecten van kleinschalige ontwikkelingsorganisaties. Die kunnen zich aanmelden.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter