Fietsberaad
Nieuwsbrief
2 mei 2016

BIJEENKOMSTEN

Workshops data Fiets Telweek, BikePRINT en DataplatformFiets

20 en 23 mei 2016

De twee workshops over het gebruik van trackingsdata zijn inmiddels volgeboekt. Bij voldoende interesse kunnen extra workshops worden georganiseerd. Stuur hiervoor een e-mail naar CROW-Fietsberaad o.v.v. "Interesse extra workshop".

Lees verder »

Workshop fietsverhuursystemen

25 mei 2016

Een workshop alleen voor leden van de Ketenploeg van de Tour de Force en uitgenodigde experts.

Locatie: Jaarbeursplein 22, Utrecht.
Tijd: 14:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Fietstocht Groningen

1 juni 2016

De gemeente Groningen en CROW-Fietsberaad nodigen iedereen uit voor de jaarlijkse fietstocht van CROW-Fietsberaad. Die heeft dit jaar plaats op in de stad Groningen, daags voordat het Nationaal Fietscongres daar van start gaat.

Locatie: Gemeente Groningen, Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen
Tijd: 11:00 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Nationaal Fietscongres

2 juni 2016

Jaarlijks congres over de fiets met onder meer aandacht voor fiets en gezondheid, verkeersveiligheid, stallen, fietssnelwegen, en de Tour de Force.

Locatie: De Euroborg, Groningen
Tijd: 10:10 uur
Kosten: € 325,-

Lees verder »

Summer School Mobiliteit: vorm de toekomst

5 t/m 7 juli 2016

Deelnemers aan deze CROW-cursus krijgen inzicht in de toekomst van mobiliteit en vinden samen met tien topsprekers en docenten antwoorden op strategische en beleidsmatige vragen. 

Locatie: Van der Valk Hotel Veenendaal
Tijd: 09:30 uur - 16:30 uur
Kosten: €1695,-

Lees verder »

Innovatie Overleg Fietsparkeren

9 juni 2016

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen. 

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00
Kosten: gratis

Lees verder »

Fietsdelen: van beleid tot exploitatie

9 juni 2016

Adviesbureaus APPM en The New Drive organiseren een excursie naar Antwerpen voor overheden (beleidsmakers en bestuurders) die iets willen met deelfietsen. Kosten: €100,-.

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Beheer- en Exploitatiemodel Fietsparkeren

plaatje

Excel-tool, waarmee berekend kan worden wat de kosten en opbrengsten zijn van verschillende oplossingen voor het fietsparkeren bij een station. Ontwikkeld voor stations in Amsterdam, maar ook geschikt voor de rest van Nederland.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Meldpunt verkeerslichten leidt tot aanpassingen voor fietsers

image

De ruim 5000 meldingen op het meldpunt (on)nodige verkeerslichten leverde de gemeente Utrecht veel informatie op. En een deel van de reacties heeft inmiddels geleid tot maatregelen, onder andere ten gunste van de fietsers.

Lees verder »

Netwerk Fietsrouteplanner beter benutten voor beleid en verkeersmodellen

De Fietsrouteplanner die door de Fietsersbond is ontwikkeld wordt niet alleen gebruikt door fietsers. Het onderliggende netwerk wordt ook aangewend in verkeersmodellen en voor het ontwikkelen van fietsbeleid. Om het netwerk up-to-date te houden,  zoekt de Fietsersbond aanvullende financiering bij de wegbeheerders.

Lees verder »

Retroflecterende stippen helpen fietser op smal pad

image

Vooral in Noord Nederland wordt volop geëxperimenteerd met retroflecterende fietsbelijning. In Hoogezand-Sappemeer wordt het sinds kort ook toegepast op een heel smal fietspaadje.

Lees verder »

Aantal verkeersdoden gestegen in 2015

In 2015 zijn 621 mensen omgekomen in het verkeer. Dit zijn er 51 meer dan in 2014. Toen vielen er 570 dodelijke verkeersslachtoffers. Het aantal overleden fietsers is met 185 in 2015 voor het tweede jaar op rij gelijk gebleven. 

Lees verder »

Zwolle wint Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2016

image

De gemeente Zwolle heeft donderdag 21 april de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2016 uitgereikt gekregen. Zwolle kreeg deze prijs voor een veelheid aan fietsvriendelijke maatregelen. 

Lees verder »

Fietser regelt zelf zijn groene golf

Met een smartphone op zak kun je als het aan Siemens ligt in de toekomst je eigen groene golf realiseren.

Lees verder »

Amersfoort loopt over van fietsplannen

image

Groene golven voor fietsers en afvalwater voor de gladheidsbestrijding op fietspaden. Het nieuwe fietsplan van Amersfoort vormt een staalkaart van hedendaagse en toekomstige mogelijkheden om het fietsen aantrekkelijker te maken.

Lees verder »

Drenthe kiest voor andere middenbelijning fietspaden

De provincie Drenthe investeert 500.000 euro in nieuwe belijning van de Drentse fietspaden. Fietsers geven aan dat een andere vorm van fietspadmarkering de zichtbaarheid van het fietspad verhoogt. Dat is de uitkomst van de lijnentest die de provincie heeft gehouden.

Lees verder »

Proef fietsparkeren op laad en losplek voorlopig gestaakt

image

Op de Neude in Utrecht is op last van de rechter een proef gestaakt om fietsparkeren en het schoon bevoorraden van de binnenstad op een slimme manier te combineren. Tussen 07.00 en 11.30 uur was het fietsparkeervak een laad- en losplek voor bevoorrading van horeca in de binnenstad.    

Lees verder »

OV-fiets ook bij grote busstations in Brabant

In de loop van dit jaar is op alle treinstations en vijf grote busstations in Brabant een OV-fiets beschikbaar. 

Lees verder »

FietsCoalitie wil fietsen in Amsterdamse havengebied aantrekkelijker maken

image

In het Amsterdamse Havengebied is het startschot gegeven voor de FietsCoalitie. Een samenwerkingsverband tussen Havenbedrijf Amsterdam, TNO en enkele fietsminded bedrijven.

Lees verder »

Nieuwe website Stopfietsdiefstal.nu

Verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en politie slaan met de campagne 'Stop fietsdiefstal' de handen ineen om het toenemende aantal fietsdiefstallen een halt toe te roepen. Kern van de boodschap: gebruik een tweede slot. 

Lees verder »

Acht op de tien fietsers onder invloed na stapavond

image

In het uitgaansgebied is het aandeel alcoholovertreders onder fietsende jongeren hoog tot zeer hoog. Naarmate de nacht vordert stijgt dit tot meer dan 80% en stijgt het gemiddelde bloedalcoholgehalte tot meer dan twee maal de wettelijke limiet van 0,5 g/L.

Lees verder »

Amsterdam onderzoekt schuine trottoirband en schrikstrook

De afgelopen jaren heeft Amsterdam al veel werk gemaakt van het verwijderen of het beter zichtbaar maken van fietspaaltjes op de fietspaden. De komende jaren zijn andere obstakels aan de beurt, zoals hoge trottoirbanden, verhoogde rijbaanscheidingen op het fietspad en fietsenrekken die dicht bij het fietspad staan.

Lees verder »

Innovatie Awards: E-bike met internetaansluiting en riem vervangt ketting

image

De nieuwe Sparta e-bike M8i ltd is voorzien van een internetverbinding. De eigenaar krijgt automatisch bericht als de fiets onverwacht wordt verplaatst. Daarmee wint Sparta de Fiets een van Innovatie Awards 2016 van de RAI Vereniging.

Lees verder »

Gelderland onderzoekt gebruik fietssnelwegen

Het gebruik van de fietssnelwegen in Gelderland is niet optimaal, aldus de provincie. Daarom steekt de provincie de komende drie jaar een half miljoen euro in drie proefprojecten om de fietssnelwegen beter te benutten.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter