Fietsberaad
Nieuwsbrief
2 januari 2017

BIJEENKOMSTEN

Proeverij Drukte op fietspaden

12 januari 2017

Drukte op fietspaden is een actueel thema. Wegbeheerders worden geconfronteerd met klachten, die onder meer te maken hebben met verkeersveiligheid, comfort en doorstroming. Maar over de precieze aard, oorzaken en omvang van de problemen is echter nog weinig bekend. In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is CROW-Fietsberaad een project gestart om hier antwoorden op te krijgen. Tijdens deze Proeverij kunt u kennismaken met enkele organisaties die al met oplossingen aan de slag zijn gegaan.

Locatie: Utrecht, Jaarbeursplein Meet Up
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Afstemmingsoverleg fietsparkeren bij stations

17 januari 2017

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van overheden die betrokken zijn bij de aanpak van de fietsparkeerproblematiek bij stations. Geheel in het teken van het Bestuursakkoord fietsparkeren bij stations. 

Locatie: CROW-Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Bijeenkomst kopgroep Huur- en deelfiets-initiatieven

31 januari 2017

De bijeenkomsten van de kopgroep 'Huur- en deelfietsinitiatieven' zijn bedoeld voor medewerkers van overheden die huur- en deelfietssystemen willen initiëren, faciliteren en/of ondersteunen. 

Locatie: CROW-Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 14:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

Fietsongevallenkaart geactualiseerd

De Fietsongevallenkaart - net geacualiseerd t/m 2015 - geeft een indicatie van knelpunten: waar ongevallen met fietsers plaatsvinden, welke kenmerken de ongevallen hebben en wie daar bij betrokken zijn.De link verwijst naar een externe website van Oververkeer.nl. 

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Bestuursakkoord fietsparkeren met veel goede voornemens

image

Het ministerie van IenM, NS, ProRail, VNG, IPO, Vervoerregio’s, Fietsersbond, FMN, ANWB en Rover hebben een bestuursovereenkomst ondertekend die ertoe moet leiden dat de fietsparkeerproblemen bij stations gezamenlijk worden aangepakt.

Lees verder »

Locaties voor extra fietsenstallingen op stations bekend

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft bekendgemaakt welke gemeenten groen licht krijgen voor de bouw van fietsenstallingen bij stations. Twaalf stallingen zullen worden bijgebouwd op de stations van Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle. 

Lees verder »

Tour de Force streeft naar 20 procent meer fietskilometers

image

De Tour de Force, een samenwerkingsverband tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten, wil dat het aantal fietskilometers in Nederland de komende tien jaar met 20 procent omhoog gaat. 

Lees verder »

Wat te doen met de speed-pedelec?

Het is inmiddels genoegzaam bekend: per 1 januari 2017 is een speed-pedelec een bromfiets. Voor de berijder betekent dat een kentekenplaat en een helm. En (meestal) fietsen op de rijbaan in plaats van het fietspad. Maar wat staat de wegbeheerder te doen?

Lees verder »

Eisen voor speed-pedelec helm bekend

NEN heeft de eisen op papier gezet waaraan speed-pedelec helmen moeten voldoen. 

Lees verder »

Tien procent fietsen verwijderd na overtreding zeswekenregel

image

In 2016 is in Amsterdam de zeswekenregel ingevoerd in een aantal gebieden en zijn ongebruikte fietsen en fietswrakken opgeruimd. Eén op de tien fietsen is afgevoerd. 

Lees verder »

In je fietsflow blijven dankzij groenvoorspeller

image

In Rotterdam is de eerste groenvoorspeller in gebruik genomen. Het display boven een fietsverkeerslicht op het Wilhelminaplein geeft - tijdens rood licht - aan over hoeveel seconden het licht groen wordt. 

Lees verder »

Mobiliteitsorganisaties pleiten voor meer fietsinvesteringen

Eén miljard extra per jaar voor het oplossen van knelpunten, waaronder die voor de fiets. Dat staat op het wensenlijstje dat een aantal mobiliteitsorganisaties verenigd onder de noemer VOORUIT! heeft opgesteld met het oog op de komende verkiezingen.

Lees verder »

Nieuwe maatregelen moeten aantal fietsslachtoffers terugdringen

image

Het aantal ernstig verkeersgewonden in 2015 bedraagt naar schatting 21.300. Dat is een stijging van 3 procent. Eerder was al bekend dat ook het aantal verkeersdoden is toegenomen in 2015 tot 621, een stijging van bijna 9 procent.

Lees verder »

Platform voor connected bikes

Vodafone heeft een overeenkomst getekend met het Nederlandse bedrijf Conneqtech voor het leveren van IoT-connectiviteit (Internet of Things) om fietsen op afstand te beheren en te beveiligen. 

Lees verder »

Rotterdam introduceert de FLIP

image

Er zijn kruispunten met verkeerslichten waar je schuin aan de overkant moet zijn en je kunt kiezen: ga ik linksom of rechtsom. Een Fiets-Licht-Informatie-Paneel geeft aan hoe je er het snelst komt.

Lees verder »

Na Arnhem-Nijmegen gaat Velo-city naar Dublin

Van 13-16 juni 2017 vindt het congres Velo-city plaats in Arnhem-Nijmegen. Maar nu al is bekend gemaakt dat de volgende editie (2019) in Dublin zal zijn.

Lees verder »

Fietskluizen bij de bushalte in Friesland

image

In Holwerd zijn op proef acht busfietskluizen in gebruik genomen die door de reizigers met behulp van een app zijn te reserveren en te openen. 

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter