Fietsberaad
Nieuwsbrief
3 juli 2018

BIJEENKOMSTEN

Fietscafé

05-07-2018

Landelijke Fietscafé voor iedereen die zich vanuit Rijk, regio of gemeente bezighoudt met fietsbeleid.

Organisatie: Ministerie van I&W
Locatie: Het Spoorwegmuseum - Maliebaanstation 16, Utrecht
Tijd: 13:00 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

In het nieuwe nummer van Fietsverkeer

plaatje

Wie staat er in (of buiten) het rek?
Je kunt meer doen dan alleen fietsen tellen om de behoefte aan parkeervoorzieningen te peilen.

Hinderlijke ‘ontmoetingen’ allesbepalend voor succes fietsstraten
Wanneer kun je een fietsstraat toepassen? De globale aanbevelingen van een paar jaar geleden kunnen dankzij nieuw onderzoek nader worden ingevuld.

Ouderenproject Doortrappen krijgt vervolg
Doortrappen probeert ouderen te bereiken met een boodschap over fietsveiligheid op plekken waar ouderen toch al komen. Met 6 vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen over dit project (en meer).

Het nut van fietsdata
Fietsdata zijn minder makkelijk in te winnen dan bijvoorbeeld autodata. De NDW wil de inwinning van fietsdata landelijk coördineren. 

Wordt dit de nieuwe bewegwijzering van snelfietsroutes?
In Noord-Brabant en Utrecht onderzoekt men of snelfietsers behoefte hebben aan andersoortige bewegwijzering en markering.

Ribbelmarkering houdt fietser op rechte pad
Het ‘vergevingsgezind fietspad’ krijgt een nieuwe impuls.

En verder o.a.:

  • Fietsen draagt bij aan een democratische samenleving
  • Asfalt met minder rolweerstand
  • De 5 genomineerden voor de Tour de Force Innovatieprijs 2018
  • Divera Twisk over fietsveiligheid

Fietsverkeer 42 is gratis te downloaden.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Organisaties bundelen krachten om kwaliteit fietsdata te verbeteren

image

Er is te weinig goede fietsdata beschikbaar. En wat er wel is, is vaak niet uitwisselbaar en daardoor lastig in gebruik. Een intentieverklaring ondertekend door een aantal partijen die zich met mobiliteitsdata bezig houdt moet hier verandering in brengen.

Lees verder »

Deelfiets kan stationsstallingen ontlasten

image

Fiets-treinreizigers fietsen liever naar een verder weg gelegen groot station met een goed spoor- en stallingsproduct dan naar een dichtbij gelegen klein station met een minder spoor- en stallingsproduct. Op deze manier vermijden ze een extra overstap.  Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het rapport ‘Waar zouden we zijn, zonder de fiets en de trein’.

Lees verder »

IenW wil pilots met deelfietsen op stations

De deelfiets kan stationsstallingen mogelijk ontlasten. Dat schreef het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onlangs nog in een studie naar de combinatie fiets en trein. In het kader van de Tour de Force worden nu gemeenten gezocht die aan een pilot mee willen doen.

Lees verder »

Winnaar Tour de Force Innovatieprijs 2018: Fietsvlonders

image

De Tour de Force Innovatieprijs 2018 is gewonnen door de inzending Fietsvlonders. De inzending werd door de deelnemers van het Nationaal Fietscongres in Rotterdam gekozen uit vijf genomineerde projecten.

Lees verder »

Leeftijd speelt geen rol bij risico enkelvoudig e-fietsongeval

image

Nieuw Zwitsers onderzoek bevestigt het beeld dat de oorzaak van enkelvoudige fietsongevallen vaak is terug te voeren tot infrastructurele problemen. Maar ook dat leeftijd geen rol speelt bij enkelvoudige fietsongevallen met de elektrische fiets. Wel is de leeftijd van invloed op de afloop van zo’n ongeval.

Lees verder »

Snorfiets mag naar de rijbaan

Gemeenten en alle andere wegbeheerders kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Dit meldt het ministerie van IenW. 

Lees verder »

Mini-Holland wijken in Londen leiden tot meer lopen en fietsen

image

De fameuze Londens ex-burgemeester Boris Johnson introduceerde tijdens zijn ambtsperiode het mini-Holland programma. Wijken worden her-ingericht, om de ‘actieve vervoerwijzen’ te bevorderen. En dat blijkt te werken.

Lees verder »

'Boe' tegen spookfietsers

image

Op de Erasmusbrug in Rotterdam wordt een experiment gedaan tegen spookfietsen. Dit is één van vier proeven waarmee de gemeente probeert fietsers tot ander gedrag te verleiden.

Lees verder »

Programmaraad CROW-Fietsberaad zoekt nieuwe leden

De programmaraad van CROW-Fietsberaad is op zoek naar nieuwe leden die willen bijdragen aan de kwaliteit en de vernieuwing van het fietsbeleid in Nederland. Belangstellenden moeten aantoonbare ervaring hebben met (aspecten van) het fietsbeleid.

Lees verder »

Het ‘Bike Guerrilla’ Handboek

image

Je fietst naar je werk, en opeens komt er een racefietser naast je rijden, die je flink begint aan te moedigen... Maar die ene racefietser is niet de enige: er verschijnt een heel peloton, allemaal in race-outfit en allemaal om jou als fietser te ondersteunen naar de finish! Je bent het middelpunt van een Bike-Guerrilla actie.

Lees verder »

‘Duurzaamheidsagenda’s leggen teveel nadruk op elektrische auto’s in plaats van op elektrische fietsen’

De elektrische fiets zou een prominentere rol moeten krijgen in de agenda’s voor duurzame mobiliteit. De nadruk ligt nu nog teveel op elektrische auto’s.

Lees verder »

Infrastructuur belangrijkste ongevalsoorzaak fietsongevallen

image

Onvlakheid van het fietspad en paaltjes behoren tot de meest door fietsers genoemde ongevalsoorzaken. Maar ook technische problemen met de fiets spelen vaak een rol. Dat blijkt uit een indicatief onderzoek van de ANWB naar de oorzaken van fietsongevallen. 

Lees verder »

Rijk trekt 26 miljoen uit voor fietsroutes

Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor de fiets. Voor de aanpak van het tekort aan fietsenstallingen bij stations wordt 74 miljoen uitgetrokken. Voor de aanleg van fietsroutes komt 26 miljoen euro beschikbaar. 

Lees verder »

Uber werkt via de fiets aan een beter imago

image

Uber was tot nu toe bekend van de taxidiensten. Daar zijn nu ook deelfietsen aan toegevoegd. En in Brussel lanceert Uber zelfs een verkeersveiligheidscampagne om de veiligheid van fietsers te bevorderen.

Lees verder »

Zwolle krijgt een plastic fietspad

image

Zwolle heeft de primeur voor de eerste ‘PlasticRoad’. Een fietspad gemaakt van prefabelementen, waarin een holle ruimte zit voor kabels en leidingen en waterafvoer.

Lees verder »

Zuid-Holland als eerste provincie ‘fietsvriendelijke werkgever’

De provincie Zuid-Holland heeft het predicaat ‘Fietsvriendelijk bedrijf’ verworven. Daarmee is Zuid-Holland de eerste provincie die dit predicaat behaalt.

Lees verder »

Gent Fietsstad 2018

image

Gent heeft in Vlaanderen de kwalificatie Fietsstad 2018 verworven, mede dankzij de invoering van een circulatieplan. Ieder jaar reiken Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Vlaamse Overheid awards uit aan de steden en gemeenten die hebben ingespannen voor een lokaal sterk fietsbeleid. 

Lees verder »

Nu ook Rustpunten voor fietsers en wandelaars in Drenthe

image

In Drenthe kunnen fietsers en wandelaars gebruik maken van het eerste Rustpunt in de provincie in Drouwenerveen.

Lees verder »

EU wil elektrische fietsers mogelijk een verplichte verzekering opleggen

De Europese Commissie heeft een voorstel op tafel gelegd dat berijders van elektrische fietsen verplicht verzekerd moeten zijn.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter