Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 oktober 2014

BIJEENKOMSTEN

InspiratieLAB Veilig Fietsen

30 oktober 2014

De fietsveiligheidsambassadeurs Lucas Bolsius (burgemeester Amersfoort) en Aat de Jonge (burgemeester Dronten), organiseren i.s.m. het ministerie van IenM, VVN en CROW-Fietsberaad het ‘InspiratieLAB Veilig Fietsen’.

Locatie: Wagenwerkplaats Amersfoort, Soesterweg 312, Amersfoort
Tijd: 09:30 - 13:00 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #Veiligfietsen

Lees verder »

TOP conferentie 2014

6 november 2014

ANWB en de stichting TOP Routenetwerken organiseren de landelijke werkconferentie TOP's en Routenetwerken met als thema's de realisering van nieuwe TOP’s en gerelateerde routenetwerken, communicatie en informatie, het gebruik en effect van de TOP’s.

Locatie:

ANWB, Wassenaarseweg 220, 2509 BA Den Haag

Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: Gratis
   

Lees verder »

Nationaal verkeerskundecongres 2014

12 november 2014

CROW, het vakblad Verkeerskunde en de ANWB organiseren de 5e editie van het Nationaal verkeerskundecongres met ruim 20 interactieve sessies waaronder thema's als fietsnetwerken, drukke fietsroutes, bakfietsen. smartphonegebruik op de fiets, enz. 

Locatie:

Media Plaza, Jaarbeurs, Entree Oost, Croeselaan 6, 3521 CA Utrecht

Tijd: 10:00 - 18:30 uur
Kosten: €425,- (ex. btw)

Lees verder »

Nationaal Fietscongres 2014

20 november 2014

Een congres georganiseerd door Acquire Publishing met als thema's onder andere fiets en veiligheid, Fietsstad 2014 en Fietsstad-verkiezing 2016, de toekomst van de fiets, drukte op het fietspad, onderzoek en onderwijs en fietsparkeerproblematiek.

Locatie: IJsseldelta Center Zwolle
Tijd: 10:00 uur
Kosten: € 245,-

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Staan uw stallingen op de kaart?

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft de website VeiligStallen.nl gelanceerd: een database van (bewaakte) stallingen in Nederland. We verzoeken gemeenten te controleren of alle stallingen op de kaart staan.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Postbode gaat gestolen fietsen opsporen

image

In België gaat de postbode  gestolen fietsen opsporen. Dat is tenminste de opzet van de nieuwe dienst CycloSafe, niet geheel toevallig opgezet door een dochterbedrijf van het postbedrijf.  

Lees verder »

SWOV: Registratie verkeersongevallen verbeterd

Het gaat de goede kant op met de registratie van verkeersongevallen. Dit blijkt volgens de SWOV uit de jongste cijfers over de verkeersongevallenregistratie.

Lees verder »

Dynamische wegwijzer toont fietser snelste route naar station

In ’s-Hertogenbosch is een kruising voorzien van een dynamisch bord dat aangeeft hoe je als fietser het snelst aan de overkant komt.

Lees verder »

Overheid en providers starten actie tegen gevaarlijk smartphone-gebruik op fiets

image

Bij negen procent van de fietsongevallen is een smartphone in het spel. Bij de leeftijdsgroep 12-34 jaar is dit percentage twee keer zo hoog, namelijk 17 tot 18 procent van de fietsongevallen. Daarom wordt in de nieuwe publiekscampagne ‘Aandacht op de weg’ dit jaar extra aandacht besteed aan deze kwetsbare doelgroep. 

Lees verder »

Ontwerpwijzer Fietsverkeer nog onvoldoende gebruikt

Bijna de helft van de gemeenten kan niet aangeven of hun fietsinfrastructuur in het algemeen voldoet aan de Ontwerpwijzer Fietsverkeer. Dit blijkt uit een onderzoek van de SWOV onder ongeveer zeventig gemeenten. 

Lees verder »

Fietsen goed om je gewicht op peil te houden

image

Alles beter dan de auto. Tenminste als je je gewicht in de gaten wilt houden. Fietsende forensen zijn gemiddeld drie kilo lichter dan pendelende automobilisten. Maar ov-gebruikers ook.

Lees verder »

Fietsgebruik varieert sterk met de leeftijd

image

Jongeren fietsen veel, maar zijn de afgelopen 25 jaar minder gaan fietsen. 65-plusser pakken vaker de fiets, vooral dankzij de elektrische fiets.

Lees verder »

Speed bike ingezet voor woon-werkverkeer

image

Terwijl juristen zich nog buigen over de vraag hoe de speed bike is in te passen in de wetgeving, wordt de 45 km/uur-fiets al ingezet in een campagne om forenzen te verleiden de auto te verruilen voor de fiets. 

Lees verder »

App moet fietsers beschermen

BikeShield is een nieuwe app die automobilisten attent moet maken op fietsers. Voorwaarde is wel dat automobilisten de app daadwerkelijk installeren. 

Lees verder »

Buurtbewoners helpen bij signaleren weesfietsen

image

De actie van stadsdeel Amsterdam Centrum om burgers te betrekken bij het signaleren van weesfietsen is volgens de gemeente een succes. Er werden 1600 fietsen afgevoerd op aangeven van de buurtbewoners en ondernemers.

Lees verder »

Gratis autoparkeren helpt niet bij bevordering fietsgebruik

Een onderzoek in Washington laat zien dat het aanbieden van gratis autoparkeren niet helpt bij het bevorderen van het fietsgebruik.

Lees verder »

Nieuwe versie van HEAT-model om gezondheidseffecten te berekenen

image

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een nieuwe versie uitgebracht van HEAT, een model waarmee de gezondheidseffecten van maatregelen ten aanzien van fietsen en lopen zijn door te rekenen.

Lees verder »

Aanleg Roosegaarde - Van Gogh fietspad dit najaar

De aanleg van het Roosegaarde - Van Gogh fietspad start dit najaar. Diverse partners in de regio, waaronder de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven, investeren € 7 ton in dit innovatieve fietspad, dat onderdeel is van de Van Gogh fietsroute.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter