Fietsberaad
Nieuwsbrief
2 maart 2015

BIJEENKOMSTEN

Consultatiebijeenkomst Tour de Force

17-03-2015

CROW-Fietsberaad organiseert een consultatiebijeenkomst voor kennisorganisaties, universiteiten, hogescholen en adviesbureaus die willen meedenken over de thema’s die een plaats verdienen op de Agenda Fiets 2015-2020 van de Tour de Force.

Locatie: CROW-KpVV, Jaarbeursplein 22, 3521 AP Utrecht
Tijd: 13:30 - 16:30
Kosten: gratis
Twitter: #fietsenitshelmond

Lees verder »

Symposium Fiets en ITS: nieuwe impulsen voor fietsveiligheid

27-03-2015

Tijdens de Automotive Week 2015 organiseert de gemeente Helmond in samenwerking met CROW-Fietsberaad een symposium met als thema Fietsveiligheid en ITS.

Locatie: Automotive Campus, Helmond
Tijd: 10:00 - 12:30
Kosten: gratis
Twitter: #fietsenitshelmond

Lees verder »

Demonstratie innovatieve kruispunt en slimme fiets

27-03-2015

Op het innovatieve kruispunt in Helmond zal het concept van ‘coöperative safety’ worden gedemonstreerd. Deze demonstratie vindt plaats in aansluiting op symposium Fiets en ITS.

Locatie: Automotive Campus, Helmond
Tijd: 13:30 uur
Kosten: Gratis
   

Lees verder »

Congres Verkeer in de slimme stad

12-05-2015

Congres georganiseerd door Verkeersnet. Hoe kun je met inzet van moderne technologie de mobiliteit verzekeren van het sterk groeiende aantal inwoners in de steden? Met onder andere aandacht voor de rol van de fiets in de stad..

Locatie: DeFabrique - Utrecht
Tijd: 10:00 - 17:00 uur
Kosten: €335,-
   

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

Keuzeschema sanering palen geheel herzien

plaatje

De aanbevelingen uit het Keuzeschema sanering palen op fietspaden zijn uitgebreid getoetst in de praktijk. Download of bestel nu de geheel herziene versie van het keuzeschema.

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Zet de paal niet terug!

plaatje

Tip - In verband met de gladheidsbetrijding hebben veel gemeenten paaltjes van de fietspaden verwijderd. Nu het einde van de winter nadert een tip uit het recent geactualiseerde keuzeschema Sanering palen op fietspaden: “Plaats een paal alleen terug als er klachten komen”. En nog een aanvullende tip: zorg voor een goede registratie van de klachten, zodat u ook in de toekomst kunt achterhalen waarom depaal teruggeplaatst is.”

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

E-fietsprojecten richten zich meer op doelgroepen

image

Tot nu toe richten e-fiets promotieprojecten zich veelal op forenzen en op ouderen. Maar e-fietsgebruik wordt ook steeds meer gestimuleerd onder specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers en scholieren en studenten.

Lees verder »

Oudere fietser wijzen op risico’s

Het blijkt dat oudere fietsers zichzelf behoorlijk goed vinden in het mijden van risico’s, méér nog dan jongere fietsers. Tegelijkertijd voelen ze zich iets onzekerder op een elektrische fiets.

Lees verder »

Utrecht vraagt verkeersdeelnemers verkeerd afgestelde verkeerslichten te melden

image

Gemeente Utrecht roept verkeersdeelnemers op te melden welke verkeerslichten in de stad (voor een deel van de dag) uitgeschakeld of anders afgesteld kunnen worden.

Lees verder »

Münster beste Duitse Fietsstad

image

De beste fietssteden in Duitsland zijn Münster, Karlsruhe en Freiburg. Dat blijkt uit de Duitse Fietsstadverkiezing.

Lees verder »

Megastalling bij Amsterdam Centraal

Aan de zuidzijde van Amsterdam Centraal moet een grote ondergrondse fietsenstalling komen, die ruimte biedt aan 7000 fietsen. De bouw moet in 2017 beginnen.

Lees verder »

Hopper stalt zijn fiets veilig

image

Voor wie de auto vaker wil laten staan, blijkt de elektrische fiets een prima alternatief. 79% van de elektrische-fietsenbezitters wil nooit meer anders. 87% van de reizigers die een auto én een elektrische fiets bezitten, vindt de elektrische fiets een prima alternatief. 60% pakt de auto minder vaak. 

Lees verder »

Tweederde gemeenten werkt aan ‘Lokale aanpak veilig fietsen’

In de webtool ‘Veilig fietsen’ van CROW-Fietsberaad kunnen gemeenten aangeven welke acties ze tot nu toe genomen hebben in het kader van de ‘Lokale aanpak veilig fietsen’. Van 65% van de gemeenten is inmiddels bekend dat zij aan de slag zijn gegaan met de Lokale aanpak veilig fietsen of hier binnenkort mee starten.

Lees verder »

Utrecht fietst zich warm

image

Tijdens de 100 dagen voorafgaand aan de Tour wordt in de wijken en op scholen van Utrecht een reeks fietsactiviteiten voor jong en oud georganiseerd. Van Bike Repair Cafe’s tot Bike Battles en fietstochten.

Lees verder »

Massatransport voor vermogenden

image

De fiets is massatransport en moet ook als zodanig worden benaderd. Zo luidt het nieuwe credo van London Transport. Het beroemde architectenbureau Foster + Partners voegt de daad bij het woord.

Lees verder »

Meer verkeersveiligheid vooral door meer investeren

image

Wil men de verkeersveiligheid verder verbeteren, dan moet er fors worden geïnvesteerd in betere wegen en fietsvoorzieningen. Voor andere maatregelen die de verkeersveiligheid kunnen verbeteren, zoals de fietshelm, is waarschijnlijk onvoldoende draagvlak.

Lees verder »

Langste fietssnelweg komt in Londen

image

Het ziet er naar uit dat Londen eindelijk een echte fietssnelweg krijgt. De plannen voor een bijna 30 kilometer lang fietspad dwars door het centrum hebben in ieder geval de goedkeuring van burgemeester Boris Johnson die zich als sterk voorstander van de fiets profileert.

Lees verder »

Nieuw boek voor verkeersprofessionals: 'Mobiliteit en gedrag'

CROW heeft een nieuw boek voor verkeersprofessionals samengesteld: 'Mobiliteit en gedrag'. De uitgave (CROW-publicatie 348) bevat theoretische en praktische kennis voor iedereen die werkzaam is binnen het vakgebied van verkeer, vervoer en mobiliteit.

Lees verder »

Provinciale verkiezingsprogramma’s: aandacht voor fietsnetwerken en fietsparkeren bij ov-knooppunten

image

Op provinciaal niveau is veel aandacht voor de verbetering van het fietsnetwerk, zowel voor de dagelijkse fietser als voor recreatief fietsen. Snelfietsroutes zijn een belangrijk thema, mede door de opkomst van de elektrische fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond met het oog op de komende verkiezingen. 

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter