Fietsberaad
Nieuwsbrief
3 oktober 2016

BIJEENKOMSTEN

Bijeenkomst Snelle fietsroutes

13 oktober 2016

Middagbijeenkomst waar de uitkomsten worden gepresenteerd van provinciale werksessies die zijn gehouden onder de vlag van de Tour de Force en FietsFilevrij.   

Locatie: Regardz WTC - Arnhem
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: €95,-

Lees verder »

Fiets ‘m d’r in

14 oktober 2016

Wat kunnen fiets en OV voor elkaar betekenen? Middagbijeenkomst van Rover en Fietsersbond over de fiets mee in het OV, als voor- of natransportmiddel en als alternatief voor OV.

Locatie: Groningen
Tijd: 13:30 - 16:45 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Excursie Antwerpen Fietsdelen: van beleid tot exploitatie

27 oktober 2016

De Ketenploeg van de Tour de Force, adviesbureaus APPM en The New Drive en Hello Zuidas organiseren in samenwerking met CROW-Fietsberaad een excursie naar Antwerpen over de deelfiets.

Locatie: Antwerpen CS
Tijd: 10:00 uur
Kosten: €150,- (ex. btw)

Lees verder »

Nationaal verkeerskundecongres 2016

3 november 2016

Met onder meer presentaties over fietsstraten, CycleRAP, de capaciteit van fietsinfrastructuur bij verkeerslichten, oudere fietsers, de Veloviewer en de Fietsmonitor. 

Locatie: IJsseldelta Center, Zwolle
Tijd: 09:35 uur
Kosten: €395,- (ex. btw)

Lees verder »

Tweede Bestuurlijke Fietstafel Tour de Force

8 december 2016

In aanwezigheid van minister Schultz worden de resultaten van het eerste jaar Tour de Force gepresenteerd en kijken bestuurders, maatschappelijke partijen en marktpartijen wat er de komende jaren te doen staat om de kansen voor de fiets verder te vergroten. De Nationale Fietsagenda wordt gepresenteerd. De bijeenkomst heeft plaats in Den Haag. Meer informatie volgt binnenkort op de website van de Tour de Force.
www.tourdeforce2020.nl

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Beloningsprogramma voor inwoners van Utrecht en Amersfoort

image

De provincie Utrecht is begonnen met een beloningsprogramma waarbij inwoners van Amersfoort en Utrecht en omstreken kunnen verdienen door vaker de fiets te pakken.

Lees verder »

Meer groen licht voor fietsers door warmtesensor

In Rotterdams is een warmtesensor in gebruik genomen die aan de hand van lichaamswarmte meet hoeveel fietsers bij het rode licht op het Churchillplein staan te wachten. Zijn dat er veel, dan gaat het verkeerslicht langer en vaker op groen.

Lees verder »

Fietsbeleid provincie speelt in op wijzigingen in mobiliteitsgedrag

image

De provincie Utrecht trekt tot 2020 zo’n 30 miljoen euro uit om het fietsen te bevorderen. Daarmee moet het pad geëffend worden voor een verdubbeling van fietsgebruik in het woon-werkverkeer in 2030.

Lees verder »

Speed pedelec opgenomen in Belgische wegcode

De speed pedelec is opgenomen in de Belgische wegcode. Een helm is verplicht evenals een – kleine – kentekenplaat.

Lees verder »

Amersfoort verzamelt persoonlijke fietsverhalen

image

Om meer mensen te enthousiasmeren om te gaan fietsen, worden er de komende maanden in Amersfoort tien fietsen beschikbaar gesteld voor mensen die hun fietservaringen in de regio Amersfoort op video willen delen.

Lees verder »

Holland meets Madrid

Nederlandse fiets know-how wordt wereldwijd ingezet. Ook in Madrid maakt men er gebruik van.  

Lees verder »

Ministerie actief tegen smartphone op de fiets door jongeren

image

Smartphonegebruik speelt een rol bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is. Daarom start met ministerie vandaag met het vervolg van de campagne Fietsmodus “Fiets op. Modus aan. Blijf offline in het verkeer.”

Lees verder »

Is fietsen het risico waard?

Er komen meer voetgangers om het leven in het verkeer dan fietsers. Tenminste in Engeland. Dat meldt de Engelse Financial Times. De krant analyseert in een artikel de voor- en nadelen van fietsen.

Lees verder »

Camera herkent fietser in de dode hoek

image

Een nieuwe veiligheidssysteem ontwikkeld aan de universiteit Leuven kan mogelijk beter dan de bestaande systemen dodehoekongevallen voorkomen.

 

Lees verder »

Fietspad aangesloten op stadsverwarming

In Ede is een fietspad in gebruik genomen dat is aangesloten op het stadswarmtenet. Dat moet strooien in de winter overbodig maken.

Lees verder »

Fietser kiest niet altijd de kortste weg

image

Fietsers reageren toch net even anders dan vaak in verkeersmodellen wordt verondersteld. Ze kiezen bijvoorbeeld lang niet altijd automatisch de kortste route.

Lees verder »

Alle fietspaden in Brabant krijgen doorgetrokken kantstrepen

Alle fietspaden langs provinciale wegen in Brabant krijgen aan weerszijden een doorgetrokken streep. Dat is het resultaat van een proef die werd uitgevoerd op het fietspad langs de Oosterhoutseweg (N631) in Rijen.

Lees verder »

Nieuw deelfietsproject op stapel in Amsterdam

image

Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds investeert samen met Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei 2,1 miljoen euro in de mobility startup Urbee voor de uitrol van een innovatief deelsysteem van elektrische fietsen, startend in Amsterdam.

Lees verder »

Rotterdam verbetert 'fietsflow' op drukste fietsroute

Signalering die aangeeft of je als fietser sneller of juist langzamer moet fietsen om te profiteren van een groen verkeerslicht. Fietspaden ombouwen naar tweerichtingspaden. En grotere wachtplekken bij verkeerslichten. Rotterdam verbetert 'de fietsflow' op de drukste fietsroute van de stad tussen Noord en Zuid.

Lees verder »

Muntbrug en fietsstraat Leidseweg in Utrecht in gebruik genomen

image

Eind augustus zijn de opgeknapte Muntbrug en de fietsstraat Leidseweg in Utrecht in gebruik genomen. De Leidseweg is door de gemeente ingericht als fietsstraat en vormt nu een snelle en comfortabele fietsverbinding tussen Leidsche Rijn en het centrum van Utrecht.

Lees verder »

Strava fietsdata ook aardig nauwkeurig

Nederland en Vlaanderen kennen de Fietstelweek. Een week lang worden enkele tienduizenden fietsers gevolgd met behulp van een speciale app. Maar het is niet de enige manier om fietsdata in te zamelen. 

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter