U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hierop heeft geabonneerd.

Wordt deze e-mail niet juist getoond? Bekijk de nieuwsbrief in de browser.

 

Fietsberaad
Platform Veilig Fietsen
 

Thema-nieuwsbrief: Veilig naar school


Op de fietspaden wordt het weer drukker in de spits: de scholen zijn begonnen! Jaarlijks maken kinderen en jongeren vele fietskilometers om zich te verplaatsen van huis naar school. Laten we er samen voor zorgen dat dit veilige kilometers zijn!

Het gaat eigenlijk al best goed. In vergelijking met andere leeftijdsgroepen vallen er relatief weinig fietsverkeersslachtoffers onder de 18 jaar. Toch vormen ze een kwetsbare groep. Dat geldt vooral tijdens het spitsuur rond een school als diverse verkeersdeelnemers samenkomen en onoverzichtelijke situaties kunnen ontstaan.

In deze themanieuwsbrief van het Platform Veilig Fietsen vind je een bundeling van actualiteiten, nuttige notities, tools en checklists waarmee we samen stappen kunnen zetten, zodat het voor kinderen en jongeren veilig blijft om met de fiets naar school te gaan.

Met bijzondere dank aan VVNCROW, Fietsersbond en Kennisnetwerk SPV voor de bijdragen.

Team Platform Veilig Fietsen

......................................................................

Fietsroutes naar scholen kunnen beter, meldde Sweco in augustus. Van de bijna 6200 kilometers fietspad in Nederland die als 'druk' zijn gemarkeerd en die door veel scholieren worden gebruikt, is gemiddeld 81% te smal of veel te smal. Tegelijkertijd willen we meer scholieren op de fiets. Zo startte deze maand de landelijke campagne Meedoen is makkelijk van VVN. Maar ook lokaal worden initiatieven gestart zoals de campagne Groningen Bereikbaar.

Wellicht dat social media een rol kunnen spelen bij het verhogen van de fietsveiligheid. Uit een proef in Spijkenisse kwam naar voren dat de gemeente op effectieve wijze fietsende jeugd bereikt met verkeersinformatie.

En sinds maart is er nog een factor om rekening mee te houden bij het realiseren van een veilige schoolomgeving: het coronavirus. Goudappel Coffeng stelde daarom een notitie op met betrekking tot het coronaproof inrichten van een Kiss+Bike-zone bij scholen.

Snel naar artikelen

......................................................................

  • de gemiddelde Nederlander jaarlijks zo’n 145 fietskilometers maakt van huis naar een school of opleidingsinstituut? ​

  • ​kinderen uit groep 5-8 in Arnhem liever met de fiets naar school gaan, dan dat vader of moeder ze brengt met de auto? 

  • ​in 2010 slechts 2 fietsers in de leeftijdsklasse 0-11 jaar omkwamen door een fietsongeluk?

  • jongeren minder vaak licht op de fiets voeren dan oudere fietsers?

......................................................................

Op basis van onderzoek en praktijkervaringen zijn er door verschillende partijen handige richtlijnen, toolkits, promotie- en educatiematerialen ontwikkeld. Direct inzetbaar om bijvoorbeeld aan de slag te gaan bij het ontwerpen van een veilige schoolomgeving, om de doelgroep te inspireren tot veilig fietsgedrag of om awareness te creëren.

......................................................................

“Bij leren hoort fouten maken, ook op de fiets. Laten we zorgen dat fouten gemaakt kunnen worden en dat een enkele keer uitwijken naar links niet voor een aanrijding met letsel zorgt.”
 
Arjen Klinkenberg, Fietsersbond

Je kent het wel. De spandoeken boven de weg, overvolle fietsenrekken op het schoolplein, een file met auto’s voor de ingang van de school en het geluid van piepende remmen omdat er net een jonge scholier oversteekt. De scholen zijn inmiddels weer begonnen en dat betekent dat er aandacht vereist is voor het verkeer naar en rondom de school. De Fietsersbond vraagt de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor het feit dat schoolomgevingen een bron van veel kwaad kunnen zijn. Om dit aan te pakken dienen we stil te staan bij verbeteringen die de veiligheid bevorderen.
 
Klik hier om het volledige blogartikel te lezen
 

......................................................................

Ook iets bijdragen?

De documenten in deze nieuwsbrief vormen de basis voor een binnenkort te verschijnen dossierpagina rond veilig fietsen naar school op het Platform Veilig Fietsen. Heb jij ook iets bij te dragen? Stuur je artikel, tool(kit) of kennisdocument door naar veiligfietsen@crow.nl.

Deze thema-nieuwsbrief is de allereerste nieuwsbrief van het Platform Veilig Fietsen. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het weten via onderstaande mini-enquête en wat volgens jou een interessant thema is voor een volgende editie.

Klik hier om naar de mini-enquête te navigeren.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Info

De CROW-Fietsberaad nieuwsbrief wordt gefinancierd vanuit het KpVV programma, kijk voor meer informatie op www.kpvv.nl.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de nieuwsbrief van Platform Veilig Fietsen is gratis. U kunt zich voor deze nieuwsbrief aan- of afmelden via uw Mijn Fietsberaad account.

Twitter LinkedIn