Activiteiten Europese Mobiliteitsweek in Utrecht en Den Haag

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-09-2023
Op 16 september gaat de Europese Mobiliteitsweek van start, de jaarlijkse bewustwordingscampagne van de Europese Commissie voor duurzame mobiliteit. Zo’n drieduizend steden en regio’s in Europa doen mee. In Nederland hebben de provincie Utrecht en werkgeversverband The Hague Connected activiteiten op het programma staan.

De Europese Mobiliteitsweek bestaat sinds 2002 en heeft als doel om duurzaam mobiliteitsgedrag te promoten. Steden worden uitgedaagd om activiteiten te organiseren die fietsen, lopen, openbaar vervoer en andere vormen van duurzaam transport op een feestelijke manier voor het voetlicht brengen. Het initiatief heeft al tot diverse permanente maatregelen geleid die gezond, schoon en energiezuinig vervoer ondersteunen.
Een kenmerkend onderdeel is de autovrije dag, het afsluiten van een of meer straten voor autoverkeer, bij voorkeur tijdens de wereldwijde Autovrije Dag op 22 september, tevens de afsluitende dag van de Mobiliteitsweek. Brussel is op zondag 17 september volledig autovrij en is daarmee dan de grootste autovrije zone in Europa. Vorig jaar daalde de luchtverontreiniging in de Belgische hoofdstad tijdens de jaarlijkse autovrije dag met negentig procent.
 
Utrecht
De provincie Utrecht sluit aan bij de Europese Mobiliteitsweek met een activiteitenprogramma met onder andere sportieve en culturele fietstochten, e-fiets cursussen, workshops, en een informatiebijeenkomst rond de werkzaamheden aan de doorfietsroute Amersfoort-Bunschoten. De week gaat op zaterdag 16 september van start met het Maliebaan Festival. Een deel van Maliebaan is hiervoor van 10.00 tot 17.00 autovrij en bezoekers kunnen hier bijvoorbeeld deelfietsen uitproberen en in een rijsimulator ervaren wat de effecten zijn van smartphonegebruik tijdens het rijden. Voor kinderen en jongeren is er onder meer een BMX-parcours.  
 
Den Haag
In Den Haag komt het initiatief om duurzame mobiliteit te stimuleren tijdens de Europese Mobiliteitsweek vanuit het werkgeversverband The Hague Connected. Er doen in totaal twaalf Haagse werkgevers aan mee, waaronder Aegon, PostNL en de Rabobank. Met mobiliteitstips uit een ‘inspiratie toolbox’, ontwikkeld door de Economic Board The Hague en Zuid Holland Bereikbaar, kunnen deze werkgevers hun werknemers stimuleren en inspireren tot duurzaam reisgedrag. Daarnaast kunnen ze de week gebruiken om hun duurzame mobiliteitsbeleid onder de aandacht te brengen. Vorig jaar bleken door vergelijkbare acties de files rond Den Haag en Rijswijk tijdens de Mobiliteitsweek te zijn verminderd.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Activiteiten Europese Mobiliteitsweek in Utrecht en Den Haag

Scroll naar boven