Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Amsterdam experimenteert met rode lichtstrip bij verkeerslicht

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:31-05-2021
Een rode LED-strip in het wegdek moet fietsers aansporen om te wachten voor een rood verkeerslicht.

Bij het verkeerslicht op de kruising van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat is aan het verkeerslicht voor fietsers een LED-strip in het wegdek toegevoegd. De strip gaat op rood als  het verkeerslicht op rood gaat, en dooft als het licht groen geeft.

Het idee op zich is niet nieuw. Keulen bracht al jaren geleden knipperende LEDs in het wegdek aan, om voetgangers die met hun smartphone bezig zijn te attenderen op een gevaarlijke oversteek. In navolging van Duitsland startte Bodegraven een proef met een ledstrip voor voetgangers voor ‘smartphone-zombies’. Een lichtlijn in de grond geeft wanneer het voetgangerslicht op rood staat. RoyalHaskoningDHV onderzocht de resultaten daar. Het leek te helpen, maar het is wel zaak om goed te overdenken waar je het toepast, was ongeveer de conclusie.

In Amsterdam is het vermoedelijk voor het eerst dat de strip van de firma HIG voor fietsers wordt ingezet. Dat gebeurt op een van de zwaarste blackspots in de stad. Volgens de gemeente is al veel geprobeerd om daar de veiligheid te verhogen, maar tot nu toe met beperkte resultaten.

led-l.jpg

 
Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam experimenteert met rode lichtstrip bij verkeerslicht

Scroll naar boven