Antwerpen krijgt fiets- en wandelbrug over de Schelde

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-01-2021
Er komt in Antwerpen een bijna 800 meter lange fiets- en wandelbrug over de Schelde ter hoogte van de Kennedytunnel.

Er is lang gedebatteerd over de oeververbinding. Er lagen verschillende opties op tafel, onder meer een afgezonken of geboorde tunnel. De opties zijn vergeleken op basis van verkeerstechnische, nautische en financiële argumenten. Een vaste oeververbinding in de vorm van een fiets- en wandelbrug kwam daarbij als meest interessante keuze naar voren, aldus de stad.

Antwerpen hoopt dat de brug zal bijdragen aan de mobiliteitsdoelstellingen, waarbij men streeft naar een modal shift waardoor uiteindelijk nog slechts 50% van de verplaatsingen met de auto gebeurt.

De nieuwe fiets- en wandelbrug, in combinatie met een nieuwe fietsverbinding via de Scheldetunnel in het noorden, vormen het sluitstuk van het ‘Ringfietspad’ op de rechter- en linkeroever.

De brug wordt een kleine 800 meter lang en krijgt een vast gedeelte en een gedeelte dat open kan voor zeeschepen. Dat zou met 130 meter een van de langste hefbruggen ter wereld worden.

Naar verwachting zal de hefbrug wel gemiddeld 2,5 keer per dag open gaan voor een periode van een half uur om de grotere zeeschepen door te laten.

In totaal wordt verwacht dat de brug zeker zo’n 200 miljoen euro gaat kosten en dat die er rond 2024 kan liggen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Antwerpen krijgt fiets- en wandelbrug over de Schelde

Scroll naar boven