Appverbod leidt tot daling telefoongebruikers op de fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:31-07-2019
Het app- en belverbod op de fiets zou voor een drastische vermindering van het gebruik van de smartphone in Amsterdam hebben gezorgd.

Dat concludeert tenminste AT5 na een eigen onderzoek.

In 2017 deed Rijkswaterstaat als eens onderzoek naar mobielgebruik op de fiets. Toen gebruikte landelijk een kwart van de fietsers hun mobiel. Amsterdam was koploper: in de hoofdstad gebruikte 45 procent de telefoon tijdens het rijden.

2056 fietsers
AT5 deed op vier locaties in Amsterdam een steekproef. In totaal werden 2056 fietsers geregistreerd. Daarvan gebruikten slechts 85 hun telefoon, oftewel: 4 procent.
Herbert Korbee, verkeerspsycholoog, tegen AT5: “Het is een goede ontwikkeling. Het liefst zou je nul procent hebben, maar dat is misschien onhaalbaar.”

Korbee ziet de nieuwe wetgeving als reden voor de drastische afname. Hij denkt dat de fietsers het een ‘logisch verbod’ vinden, omdat ze het toch zo goed naleven. Het gaat bovendien al redelijk snel, meestal is de wenperiode voor een dergelijke wet zo’n drie maanden.

Bij navraag aan enkele fietsers komt dit beeld ook naar voren. Zij vonden de invoering van de wet een goed moment om hun gedrag te veranderen.

95 euro
Wie nu wel nog zijn mobiel gebruikt op de fiets riskeert een boete van 95 euro. De politie zegt, bij navraag, nog geen cijfers te willen geven over de hoeveelheid boetes die inmiddels zijn uitgedeeld.
“Wij willen eerst enkele maanden afwachten om een goed beeld te krijgen”, zo geeft een woordvoerster aan, “waarschijnlijk komen de eerste cijfers na een kwartaal.”
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Appverbod leidt tot daling telefoongebruikers op de fiets

Scroll naar boven