België lanceert eerste federale fiets-actieplan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-10-2021
Eind september lanceerde de federale regering van België een ambitieus Actieplan ter Promotie van de fiets: BE CYCLIST. De verschillende ministers en staatssecretarissen komen met concrete en meetbare fietspromotie-acties.

Het is de eerste keer dat een federale regering officieel van fietspromotie een gemeenschappelijke en gecoördineerde doelstelling maakt. Het plan omvat in totaal 52 kleine en grote maatregelen. Die richten zich onder meer op het toegankelijker maken van het fietsen en het vergroten van de fietsveiligheid.

Zo wil men de fiets nadrukkelijker inzetten voor woon-werkverkeer, onder meer door de fietsvergoedingen uit te breiden en ondersteuning te bieden aan bedrijfsinitiatieven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Men gaat onder meer kijken hoe de fietsvergoeding met andere mogelijkheden van transport zoals openbaar vervoer en wandelen is te combineren.

Daarnaast investeert de federale regering in betere nieuwe fietssnelwegen. Ook bij het spoor is er nu een ambitieuze fiets-treinstrategie, zodat meer mensen de fiets kunnen gebruiken voor het voor- of natraject. Daarvoor wordt de komende jaren bijvoorbeeld meer ingezet op deelfietssystemen als Blue-bike.
Verder komt er een centraal register tegen fietsdiefstal.

Er is ook een aantal verrassende maatregelen in de plannen opgenomen, zoals de oprichting van een fietsbrigade van de luchtvaartpolitie Zaventem, sociale projecten rond opvangcentra en het plan om informatie te verstrekken rond consumentenrechten bij fietsaankoop. Ook voorziet men acties m.b.t. rij- en parkeergedrag van pakjesbezorgers. Opvallend is verder de ruime aandacht voor fietspromotie rond militaire voorzieningen als kazernes.

Het plan loopt van 2021 tot 2024, heeft meetbare doelstellingen en zal jaarlijks in september geëvalueerd worden.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

België lanceert eerste federale fiets-actieplan

Scroll naar boven