Benadruk dat een leasefiets past bij de ‘eigen waarden’

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:18-10-2019
Tijdwinst, minder parkeerproblemen, gezondheid. Allemaal argumenten om (meer) te gaan fietsen. Maar als je de leasefiets wil promoten, vergeet dan niet om te benadrukken dat het aansluit bij de waarden van werknemer en bedrijf.

 • leasefiets-(1).jpgDat is de boodschap van wetenschappers van de universiteit van München, die onderzochten hoe je werknemers zover krijgt dat ze gebruik gaan maken van een leasefiets.
  Want hoewel vrijwel iedereen een fiets heeft, is nog altijd niet echt duidelijk wat mensen precies weerhoudt om naar het werk te fietsen, aldus de onderzoekers. Vaak genoemd worden tijdgebrek, verkeersveiligheidsrisico’s, zorg om het uiterlijk, gezondheidsproblemen en dergelijke.

  In de onderhavige studie werd een aantal andere factoren onder de loep genomen, voortkomend uit de Diffusion of Innovations Theorie van Roger uit 1962. Die theorie stelt dat mensen die geïnteresseerd zijn in een nieuw concept cq. een innovatie informatie zoeken en verwerken om hun onzekerheid te verminderen.

  Vijf aspecten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo moet de innovatie beter zijn dan het concept dat erdoor wordt vervangen, het moet passen bij bestaande waarden, niet te ingewikkeld zijn, het resultaat moet ook zichtbaar zijn voor anderen en op beperkte schaal kunnen worden beproefd.

  Men vroeg aan 462 werknemers van 62 bedrijven die een leasefiets hadden aangeschaft wat hen daartoe had bewogen, ofwel welke argumenten uit de theorie van Rogers hadden meegespeeld.
  Voor vier van de vijf aspecten uit de theorie was geen bewijs te vinden. Maar één sprong eruit. En dat was dat het gebruik van een (lease)fiets aansluit bij de eigen waarden en die van het bedrijf. ‘Het gebruik van een leasefiets is gunstig voor me want het past goed bij mijn waarden, mijn lifestyle en mijn behoeften.’

  Daarom ook zouden bedrijfsdirecties bij promotieactiviteiten meer moet benadrukken dat ze dergelijke belangrijke aspecten delen met hun werknemers, aldus bevelen de onderzoekers aan (zonder daar overigens concrete invulling aan te geven in de vorm van voorbeelden.)

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Benadruk dat een leasefiets past bij de ‘eigen waarden’

No data found
Scroll naar boven