Betalen met je fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:20-05-2020
Een fiets die zelf afrekent al naar gelang het gebruik. Het is een toepassing van het concept dat een fintech bedrijf en een IoT-ontwikkelaar hebben uitgedacht.

Steeds meer moderne fietsen zijn tegenwoordig verbonden met het internet. Hierdoor kan de fiets altijd gelokaliseerd worden, maar ook ontvang je automatisch meldingen voor onderhoud of bij sabotage. Met de samenwerking tussen de bedrijven FINN en Conneqtech kunnen daar betalingen aan worden toegevoegd. Daarmee is de fiets in staat om zelfstandig af te rekenen op basis van gebruik of na een onderhoudsbeurt.

Startup FINN, een fintech initiatief van ING, maakt autonome betalingen tussen apparaten mogelijk. Als voorbeeld noemt men een auto die zelf betaalt voor de wasstraat of het koffieapparaat dat nieuwe bonen bestelt en afrekent als dat nodig is. FINN biedt een software toolkit waarmee IoT-apparaten via bestaande betaalmogelijkheden, zoals iDEAL en incasso's, autonome betalingen verrichten. Auto- en fietsfabrikanten of aanbieders van deelconcepten voor auto’s en fietsen kunnen met de software van FINN zelf de gewenste acties en betalingsopties toevoegen.

Conneqtech biedt oplossingen om fietsen ‘connected’ te maken. Zij leveren hiervoor hardware, een IoT-platform en een gepersonaliseerde app voor zowel fabrikant, dealer en gebruiker. Door de samenwerking met FINN wordt daar nu software aan toegevoegd waarmee fietsen zelf autonome betalingen kunnen doen. ‘Connected fietsen’ zijn hierdoor niet langer alleen op afstand te monitoren, de fietsen zijn ook in staat zelf betalingen te verrichten op basis van gebruik, na een onderhoudsbeurt of bij installatie van nieuwe features. 

De toevoeging van FINN biedt extra omzetkansen voor fietsfabrikanten, aldus het fintech bedrijf. Ze kunnen naast de verkoop via dealers ook verdienen aan het gebruik van fietsen in plaats van eenmalige verkoop. Met de toevoeging van FINN worden fietsen bijvoorbeeld verhuurd aan bedrijven of consumenten. In plaats van een vast dagtarief, wordt er een bedrag gerekend voor het aantal minuten, uren of kilometers dat de fiets gebruikt is. Een dergelijk ‘pay per use-model’ wordt door FINN al aangeboden in de (zakelijke)verhuur van gereedschap.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

No data found
Scroll naar boven