De belangstelling van gemeenten voor fietsstraten blijkt uit het feit dat 33,8 kilometer fietsstraat wordt aangelegd op 30km/uur-wegen in Nederland, met een bijdrage uit de tweede tranche investeringsimpuls verkeersveiligheid.
In het onderzoek van SWOV zal een pilotstudie worden uitgevoerd met gemeenten die bereid zijn om samen te werken en informatie te verstrekken. Het ongevalsrisico op fietsstraten zal worden geanalyseerd op basis van ongevallengegevens en (fiets)verkeersintensiteiten.
SWOV nodigt gemeenten uit informatie en gegevens te delen over hun huidige en toekomstige fietsstraten. Denk hierbij aan locaties van fietsstraten, beslissingsprocessen, implementatiedata, fiets- en auto-intensiteit op fietsstraten en andere wegen, en eventuele eigen evaluaties van fietsstraten.
Door samen te werken met SWOV dragen gemeenten bij aan een beter inzicht in de veiligheid van fietsstraten, wat kan leiden tot verbeteringen in het ontwerp en de implementatie van deze belangrijke schakels in het fietsnetwerk. Geïnteresseerde gemeenten kunnen
contact opnemen met SWOV voor meer informatie over deelname aan het onderzoek.