Draadloos op afstand fietsen tellen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-02-2020
In Apeldoorn is voor het eerst een ‘draadloos permanent telpunt’ geïnstalleerd. De telgegevens worden via het LoRa-netwerk doorgestuurd.

lora-(1).JPGApeldoorn beschikt evenals veel gemeenten over de nodige data van het autoverkeer. Data over fietsverkeer is veel minder voorhanden. Incidenteel worden er fietsers geteld, maar permanente tellingen van fietsverkeer zijn niet beschikbaar. Hieraan is wel behoefte om dat je daarmee beleidsdoelen beter kunt monitoren.
 
Met de nieuwe aanpak is op relatief eenvoudige en goedkope wijze aan die behoefte te voldoen, aldus de gemeente. Er wordt gebruik gemaakt van LoRa. Dat staat voor een Long Range, Low Power verbinding, speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Eén LoRa-module kan meer dan 10 jaar data zenden op slechts 2 batterijen. Hierdoor is het mogelijk om op een voordelige manier inzicht te krijgen in de status van ‘dingen’.

Die dingen zijn in dit geval piedzo-elementen in het wegdek die fietsers 'wegen'. Met behulp van sensoren worden de telgegevens via het LoRa-netwerk naar een eigen dashboard gestuurd.

De telgegevens worden één keer per etmaal verstuurd. Daarnaast worden de gegevens ook naar de NDW gestuurd die een standaard heeft ontwikkeld, waardoor data op een uniforme wijze wordt ontsloten. De kosten bedragen circa € 3.000 per telpunt.
  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Draadloos op afstand fietsen tellen

No data found
Scroll naar boven