Dus e-bikes zijn goed voor de volksgezondheid?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:23-08-2021
Dat hangt er vanaf. Vooral van de manier waarop je voor de overstap verplaatste.

Fietsen met trapondersteuning, dat klinkt alsof je daar niet direct veel fitter van wordt. Maar je kunt alle overstappers niet over één kam scheren, stellen Noorse onderzoekers die – op basis van literatuuronderzoek - zijn nagegaan in hoeverre de e-fiets echt zorgt voor een betere gezondheid. De uitkomsten zijn grotendeels bekend, maar in een artikel in de International Encyclopedia of Transportation [niet open access] nog eens op een rij gezet.

Het is algemeen bekend dat fysieke activiteiten de gezondheid bevorderen. En actieve vervoerwijzen kunnen zorgen voor extra fysieke inspanning. Maar een e-fiets vraagt minder inspanning voor hetzelfde tempo en dezelfde afstand als een gewone fiets. Afhankelijk van het fitnessniveau zal de mate van inspanning bij het rijden op een e-fiets verschillen. Iemand met een hoge mate van fitness heeft meer inspanning nodig om hetzelfde intensiteitsniveau te bereiken, aldus de Noorse onderzoekers. 
Toch vraagt de e-fiets altijd wel minimale tot matige inspanning, voor zowel inactieve als actieve individuen.

De netto winst aan fysieke activiteit bij de overstap naar een e-fiets hangt echter vooral af van de vervoerswijze die wordt vervangen en veranderingen in het reispatroon. En of andere fysieke activiteiten daarmee eventueel worden vervangen.

Over het algemeen hebben mensen de neiging om meer en langer te rijden als ze overstappen van een gewone fiets op een e-fiets. Zeker als iemand overstapt van een passieve vervoerwijze (bijvoorbeeld de auto) kan dat leiden tot een aanzienlijke toename van de fysieke activiteit.

Bij fietser die overstappen van de gewone fiets op een e-fiets zou de fysieke inspanning kunnen verminderen. Maar de langere reistijd zal dit effect in hoge mate verminderen. 
Andere fysieke activiteiten blijken niet significant te worden beïnvloed bij overstappers, wat impliceert dat er waarschijnlijk geen substitutie-effect is.

In het algemeen mag je verwachten dat het feit dat e-fietsen het makkelijker maken om te gaan fietsen, en dat motiveert mensen om te gaan (en blijven) fietsen. En dat geldt natuurlijk speciaal voor ouderen en mensen met een handicap. 

De Noorse onderzoekers wijzen er op dat andere elektrische vervoermiddelen tegenwoordig steeds populairder worden (elektrische scooters, hoverboards). En die zijn niet trapondersteund. Vanuit het oogpunt van volksgezondheid zijn ze dus niet gunstig.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Dus e-bikes zijn goed voor de volksgezondheid?

Scroll naar boven