Een afteller scoort goed bij de fietser

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:27-12-2018
Fietsers zien het liefst een led-line langs het fietspad die aangeeft welke snelheid ze moeten aanhouden om het groene verkeerslicht te halen. Maar een afteller weten ze ook te waarderen en die is betaalbaar.

 • groenvoorspeller.jpgDat is de uitkomst van een studie van de universiteit Groningen naar de waardering die fietsers hebben voor groengolf-achtige oplossingen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Applied Ergonomics.

  We kennen de groene golf al een tijdje in ons land, maar volgens de Groningse onderzoekers hadden de Denen de primeur in 2014 in Kopenhagen. De daar aanlegde groene golf zou de reistijd op drie routes stadinwaarts met 17 procent hebben gereduceerd, en het aantal stops hebben teruggebracht van zes naar minder dan één.

  Sindsdien zijn groene golven steeds flexibeler geworden en spelen ze bijvoorbeeld in op de snelheid van naderende fietsers of zelfs het weer.  

  In totaal vergeleek met zes verschillende groenegolf-achtige oplossingen, waaronder men ook de aftellers rangschikt die fietser in staat stellen zo nodig een beetje af te remmen in afwachting van groen licht.

  Naast de numerieke afteller en de led lijn liet men fietsers op video kijken naar de aftellers waarbij teruglopende puntjes aangeven hoe lang je nog moet wachten. Die zijn er in verticale vorm, en als cirkel om het groene licht.
  Ook keek men naar futuristische de oplossing waarbij het hele wegdek meekleurt in de vorm van een ‘lopend ledvlak’, een soort Led-lijn 2.0. Zolang je daar binnen blijft, is groen licht verzekerd. Tenslotte werd een schermpje op de fiets opgevoerd, dat aangeeft welke snelheid je moet aanhouden voor het groene licht.

  Het numerieke aftellicht, de Led-lijn en het Led-vlak scoorden verreweg het beste. Ze scoorden het hoogste op punten als gebruiksgemak, nut, betrouwbaarheid, comfort en verkeersveiligheid. De twee Led-systemen scoorden zelfs nog wat nog beter dan de numerieke afteller op het voorkomen van roodlichtnegatie en op de reissnelheid.

  De onderzoekers concluderen echter dat praktisch gezien de numerieke afteller vaak de voorkeur zal verdienen, omdat de Led-oplossingen meestal een stuk duurder zullen uitvallen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Een afteller scoort goed bij de fietser

No data found
Scroll naar boven