Eerste fiets op waterstof geleverd aan stad Groningen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-08-2021
Meer bereik en sneller tanken. Dat zijn enkele voordelen van een waterstoffiets. Maar hij is nog wel aan de prijs.

waterstoffiets.jpgIn Groningen rijdt een deel van het wagenpark al op waterstof, zoals vuilniswagens, busjes en personenwagens. Voor de fiets was het even wachten op een speciale snelkoppeling die paste op de fiets en waarmee waterstof op de juiste druk (300 bar) beschikbaar kan worden gemaakt.

De fiets past volgens de gemeente in het voornemen om de binnenstad van Groningen emissie-vrij te maken. Dat zou ook met elektrische voertuigen kunnen, maar die zouden een te grote belasting vormen van het elektriciteitsnetwerk. De stroom voor het produceren van waterstof wordt opgewekt door het zonnepark naast het tankstation.

De fiets gaat nu door verschillende afdelingen van de gemeente uitgeprobeerd worden. Als deze pilot slaagt is de weg vrij voor de aanschaf van meer fietsen. Dat zullen wel fietsen worden van het volgende model dat in 2022 op de markt komt, en waarvan de richtprijs zo’n € 2500 onder de prijs van het huidige model ligt (ca. € 7500,-).

De Alpha 2.0 waterstoffiets die Groningen heeft aangeschaft werd een jaar of drie geleden op de markt gebracht door het Franse bedrijf Pragma Mobility. Het is een sportieve stadsfiets die je - in theorie - 150 kilometer ver moet brengen op één lading. En dat ongeacht de temperatuur, wat bij e-fietsen wel van invloed is. Ook de laadtijd is gunstiger. Het voltanken vraag slechts twee minuten.

Overigens zijn ook verschillend initiatieven gaande om bakfietsen te voorzien van waterstofaandrijving. Onder meer in Arnhem wordt door  de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), bakfietsproducent Urban Arrow en de provincie Gelderland  gewerkt aan de HydroCargo die binnenkort de weg moet opgaan.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Eerste fiets op waterstof geleverd aan stad Groningen

Scroll naar boven