Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Experiment met fietsen stallen op kleur

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-09-2012

Fietsers kunnen in een van de stallingen van station Zwolle voortaan hun fiets ‘op kleur stallen&'. De eerste reacties zijn volgens ProRail positief. Mocht dat zo blijven, dan wordt het vaker toegepast.


Aan de zuidzijde van station Zwolle heeft ProRail op de kop van zeven rijen dubbellaags stallingen een gekleurde stalen bol aangebracht. Fietsers die bijvoorbeeld bij hun lievelingskleur hun rijwiel parkeren, kunnen deze later weer makkelijker terugvinden. Althans, dat is de gedachte. De praktijk moet nu uitwijzen of dat ook werkt.
Er zijn de afgelopen jaren veel stallingsplekken bij gekomen. Enerzijds prettig dat er meer ruimte is voor de fiets, maar zo wordt het lastiger de fiets terug te vinden. Vandaar ook dat ProRail blij was met het voorstel van het Radio 2-programma Hemelbestormers om met kleuren te werken. Het experiment past in het programma Ruimte voor de Fiets van ProRail. Naast uitbreiding van fietsenstallingen, zijn ook pilots gestart om de bestaande stallingen beter te benutten. Zo zijn in Utrecht, Groningen en Zutphen digitale hulpmiddelen aangebracht die lege plekken in de stallingen tonen. De trend is ook dat er meer stallingen met verdiepingen komen, zoals in Utrecht en Amsterdam. Net als bij parkeergarages voor auto’s zal ProRail daar letters, getallen en kleuren gebruiken om de locatie in de stalling te markeren.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Experiment met fietsen stallen op kleur

Scroll naar boven